Jól bánik a háztartási gépeivel?

A nemtörődömség és a helytelen használat nyomán könnyen meghibásodhatnak. Így óvja meg őket!

A tűzhely, mosogatógép, hűtő, szárítógép és mosógép idővel elhasználódik és tönkremegy, ez elkerülhetetlen. Ön vajon kellően gondoskodik róluk, hogy hosszú ideig épek maradjanak? Fontolja meg az alábbiakat!

MOSÓGÉP
Hogyan megy tönkre?
A zsebekben felejtett érmék vagy fémtárgyak kárt tehetnek a gép belső dobjában vagy a külső üstben, és megkongathatják felette a lélekharangot. A forgódob károsodása a ruhák szakadásához, kinyúlásához vezet, míg a külső üst sérülése szivárgást okoz. Egy ilyen jelentős berendezésnek egyébként is magas az ára – ez kiegészítve a beszerelés költségével bármely javítást vagy cserét szinte megfizethetetlenül drágává tesz.

Hogyan óvja meg? Ne mosson a gépben semmi olyat, aminek kemény fém rögzítőelemei vannak. Mindig ellenőrizze a ruhák zsebeit, mielőtt beteszi őket a mosógépbe. Ne tömje túl a gépet, kövesse a gyártó töltetnagyságra vonatkozó utasításait.

ÜVEG VAGY KERÁMIA FŐZŐLAP
Hogyan megy tönkre?
A felület összetörésének legáltalánosabb módja, hogy hozzáütődik valami – egy nehéz lábas, serpenyő vagy egy nagy konzerv paradicsom. Azzal is repedéseket idézhet elő a kemény lapon, ha homorú aljú vagy túlméretezett edényeket tesz rá, melyek összegyűjtik a hőt.

Hogyan óvja meg? Csak a gyártó által ajánlott tisztítószereket és -eszközöket használjon, és rögtön távolítsa el a felületre fröccsenő ételt, nehogy ráégjen. Főzzön lapos aljú lábasokban és serpenyőkben, figyelve arra, hogy az átmérőjük ne legyen nagyobb, mint a melegítőfelület.

HŰTŐ, FAGYASZTÓ
Hogyan megy tönkre?
A hűtőszekrény és a fagyasztó legdrágább alkatrésze a zárt hűtőrendszerben található kompresszor, melyet gyakran speciális ötéves garanciával védenek (de legalább kétszer ennyi ideig működnie kell). Ahhoz, hogy minél tovább bírja, tisztogassa le a koszt a kondenzátorcsövekről, melyek a készülék hátulján vagy az alján, rendszerint egy rács mögött kanyarognak. Ha ezt elmulasztja, a kompresszornak erősebben kell dolgoznia, és túlmelegedhet. Ha idő előtt, de már a garancia lejárta után romlik el, a javítása túl sokba kerülhet, ezért valószínűleg az egész készüléket ki kell cserélnie.

Hogyan óvja meg? Évente egyszer – vagy ha bundás háziállata van, kétszer – alaposan tisztítsa le a port a kondenzátorcsövekről és szellőzőnyílásokról a porszívó, valamint egy elkeskenyedő végű, rövid nyelű kefe (pl. üvegtisztító kefe) segítségével. Először óvatosan kefélje le a csőrendszer felületét és közeit, majd porszívózzon, addig ismételve ezt, amíg a csövek teljesen pormentesek lesznek. Ne bökdösse a kondenzátort a porszívó kemény műanyag végével, és ne használjon fém eszközöket, mert ezek kárt tehetnek a csövekben. A fagyasztót pedig lehetőleg tartsa teljesen feltöltve: így hatékonyabban működik, mint üresen. Ezáltal nemcsak meghosszabbítja a kompresszor, valamint maga a hűtő élettartamát, hanem energiát is megtakarít.

MOSOGATÓGÉP
Hogyan megy tönkre?
Egy apró karcolás a rács PVC-bevonatán, és már indul is a rozsdásodás, mely tönkreteheti a mosogatógépet. Ha a fém egyszer elkezd rozsdásodni belül, azt semmi sem állítja meg. A rozsda addig szennyezi az edényeket, amíg ki nem cseréli vagy a rácsot, vagy az egész gépet. A rosszul bepakolt edények, a nem megfelelő mosogatószer, valamint az öblítő feltöltésének elmulasztása a legfontosabb tényezők, melyek a mosogatás sikerességét befolyásolják.

Hogyan óvja meg? Azokat az edényeket, szűrőket és más eszközöket, melyeknek éles részei vannak, mosogassa inkább kézzel. Ne zsúfoljon egyszerre túl sok lábast vagy üvegtárgyat egy kis helyre. A mosogatógép csúcsteljesítményének biztosítása érdekében havonta egyszer használjon vízkőeltávolítót. Az éles eszközöket tegye az evőeszköztartóba, nehogy kárt tegyenek a rácsokban vagy az ajtó szigetelésében, a késeket pedig a markolatukkal felfelé helyezze a gépbe.

RUHASZÁRÍTÓGÉP
Hogyan megy tönkre?
Az anyagfoszlányok és szöszök lerakódása a szűrőben drámaian csökkenti a levegő áramlását, a szárítónak így nagyobb erőt kell kifejtenie, hogy megszárítsa a ruhákat. Ez megemeli az üzemeltetési költségeket, idő előtti meghibásodáshoz vezet, valamint növeli annak veszélyét, hogy a gép kigyullad.

Hogyan óvja meg? Tisztítsa ki a filtert minden alkalommal, amikor bekapcsolja a szárítógépet. A megfelelő szellőzés biztosításához kövesse a használati utasítást. Ha csak lehetséges, cserélje a műanyag vagy PVC kivezetőcsöveket vagy merev, vagy hajlékony fém szellőzőkre. A szárítóból a külső levegőnyílásig vezető út legyen minél egyenesebb. Távolítson el minden szöszlerakódást a szárítónak azokból a hozzáférhető részeiből, ahol jellemzően összegyűlik: ilyan a hátsó fal, a szellőzőnyílások, a filter környéke, valamint az ajtó pereme.

Vote it up
356
Tetszett?Szavazzon rá!