Jól gondolja meg, mit reggelizik!

Gabonapehely? Energiaszelet? Joghurt? Gyümölcslé? Mindegyik egészségesnek tűnik, de nem feltétlenül az

Rostokban szegény vagy rostmentes gabonapehely
Azok a gabonapelyhek, amelyeknek magas a szénhidrát- és a cukortartalmuk, ellenben rostokban szegények, a vércukorszint hirtelen felemelkedéséhez, majd leeséséhez vezethetnek – ez pedig gyors megéhezést és ingerült hangulatot fog eredményezni. Mitzi Dulan szakíró azt ajánlja, hogy olyan gabonapelyhet válasszon, amely adagonként legalább 3 gramm rostot kínál! A rosttartalmat még jobban feltornázhatja, ha bogyós gyümölcsöket, búzacsírát, lenmagot vagy mandulaszeleteket ad a reggelijéhez.

Energiaszelet
– A legtöbb tömve van cukorral, fehérjékben és rostokban azonban szegények – figyelmeztet Rania Bateyneh szakíró. Vásárláskor szerinte inkább az olyan termékeket érdemes keresni, amelyek egyszerre tartalmaznak fehérjét, rostot és egészséges zsírokat is – cukorból legfeljebb 5, fehérjékből pedig legalább 5 grammot.

Zsírmentes joghurt
Nem a tejtermékkel van a probléma: egyszerűen csak kevés egy reggelihez! – Rendszeresen találkozom emberekkel, akik túl szerényen reggeliznek, következésképp már délelőtt farkaséhesek lesznek – magyarázza Batayneh. A testtömeg és a napi aktivitás függvényében ő 250-400 kalória elfogyasztását szokta tanácsolni. Ehhez a reggeli joghurtot érdemes kiegészíteni például egy tál zabkásával, hogy laktatóbb és energiában gazdagabb legyen a nap indítása!

Egy pohár gyümölcslé
Dulan sokszor meglepetéssel hallja, hogy egyesek szerint egy pohár gyümölcslé kiválthatja a reggeli étkezést! – Csupa szénhidrát, azaz cukor, és nincs benne olyan tápanyag, amely ezt ellensúlyozhatná – állítja. Ugyanez igaz a zöldséglevekre is: hiába van benne leveles kel, reggelinek nem elegendő.

– Kevés bennük a fehérje, így a jóllakottság nem fog sokáig kitartani – figyelmeztet Janet Helm, a Nutrition Unplugged című blog szerzője. Ő reggeli rostokban és fehérjékben gazdag ételeket ajánl, mint például almát vagy mogyoróvajat.

Kávé
Az sem ritka, hogy valaki reggeli helyett egyszerűen csak kávét iszik – márpedig ez sokszor egyben szénhidrát- és cukorbombákat jelent! – Sokan hozzáadott sziruppal, cukorral vagy egyéb extrákkal isszák a kávéjukat, amelyek mind-mind feltornázzák a kalóriatartalmat, de fehérjét vagy rostot továbbra sem adnak hozzá – magyarázza Dulan. A kávé koffeintartalma pedig lehet, hogy hirtelen energialöketet ad, de ez nem egyenlő a reggel rendes beindításával.

Fánk
Cukor, szénhidrátok, olajban sült zsírok – a fánkot reggel jobb kihagyni. – Hétvégenként alkalmi édességként ehető, de ne ezzel kezdje a munkanapját – figyelmeztet Helm. Ha mindenképp édességre vágyik, legalább fogyasszon mellé fehérjéket és zsírokat is, hogy egyensúlyban tartsa a vércukorszintjét, ajánlja Batayneh. Ezt megteheti például, ha a fánk mellett eszik olajos magvat is egy marékkal, vagy egy keménytojást.

Muffin
– Lehet, hogy biztatóan néz ki a muffin, különösen, ha sötétebb az árnyalata – ismeri el Helm –, valójában ezek is csak álruhás torták! Aligha talál bennük rostot.

A tömeggyártott muffinok ráadásul általában jóval több kalóriát tartalmaznak, mint gondolná – akár 600-800-at is. Ha tényleg nem tud ellenállni a bolti muffinnak, vegyen mellé egy fehérjékben gazdag görög joghurtot is. Legjobb, ha a muffint magának készíti, és lefagyasztva tartja, csak akkor olvasztja fel, ha már nagyon kívánja.

Vajas vagy krémsajtos bagel
A bagelek többsége akár 4-nél is több szelet fehérkenyérrel ér fel – figyelmeztet Dulan. – És hol marad belőle a fehérje? – kérdi számon kérőn. Könnyen egészségessé varázsolhatja azonban ezt a fogást is: válasszon teljes kiőrlésű lisztből készült bagelt, de ennek is csak a felét egye, és fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag avokádóval, illetve mogyoróvajjal kenje meg.

Bacon és kolbász
A feldolgozott húsok a legártalmasabbak, állítja dr. Joel Kahn kardiológus. A Harvard kutatói mutatták ki, hogy minden rendszeresen naponta elfogyasztott 50 gramm feldolgozott hús 42 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét – és ez csak egyetlen példa a káros hatások közül! Helm azt ajánlja, hogy ezeket az ételeket semmi esetre se főételként egye; Batayneh szerint pedig legjobb, ha „csak különleges alkalmakkal tálalja reggelihez, például családi összejöveteleken”. Ha mégis a baconre vagy a kolbászra esik a választása, ügyeljen, hogy a reggeli egyébként csupa egészséges hozzávalóból álljon.

Kimaradt reggeli
– A kimaradt reggelinél minden jobb, akármiből álljon is – hívja fel a figyelmet Helm, azt állítva, hogy sokan, akik későbbre tartogatják a kalóriák elfogyasztását, végül a túlevés csapdájába esnek, mire eljutnak az étkezésig. Ha reggel nem fogyaszt elegendő tápanyagot, mint tejet, teljes kiőrlésű gabonát és gyümölcsöket, napközben már nehezebb lesz ezeket pótolni. Ha pedig azok közé az emberek közé tartozik, akik azt állítják, ébredés után nem szoktak elég éhesek lenni a reggelizéshez, Batayneh azt ajánlja, vegye szemügyre étkezési szokásait: lehet, hogy a vacsoránál, esetleg lefekvés előtt esik túlzásba, és innen származik a probléma.

Vote it up
131
Tetszett?Szavazzon rá!