Jóságosnak lenni jó

Az orvosok szerint az egészséget is javíthatja

Kapcsolódó cikkek

 

Say you’re driving on a four-lane highway en route to meet a friend. You spy a flock of baby quails trying to cross to the other side. Their parents swoop and dive all around them. What would you do? Ride past, or stop and help?

Well, if you’re Arne Cohan, a school secretary and mother of two in Irvine, Calif., you’d pull to the side of the road and stop traffic. Cohan stepped into the road early one morning, halting a ten-wheel semi rig. She then picked up each chick and carried them all to safety.

Simple kindness, simply given, without any expectation of recognition or reward, is what prompted Cohan to stop. Today she takes pleasure in the memory of saving the peeping cheepers. “When I think of it, I still get the ‘warm fuzzies!’”

Decent, generous behaviour can turn a glum day into something special – or transform the way a person lives her life. “When you do something nice for someone, you’ll notice a beautiful feeling of ease and peace,” says Richard Carlson, best-selling author of Don’t Sweat the Small Stuff...and it’s all small stuff. “Acts of loving kindness release the emotional equivalent of endorphins, the feel-good chemicals that flood your senses after exercise.”

“As a doctor, I can tell you that love heals the heart,” says cardiologist and psychotherapist Stephen Sinatra, author of Heartbreak and Heart Disease. Sinatra says that rage and anger – the flip side of kindness – have been linked to surges in both adrenaline and cortisol, two of the main hormones that contribute to heart disease. Kindness, along with feelings of love and tenderness, stimulates the parasympathetic nervous system and increases calmness, yielding lower levels of cortisol in the body, explains Sinatra.

Whether kindness is a caring word or a grand gesture, heartfelt acts can add to your health and happiness. And every so often the power of these acts can be staggering.

Growing up in the shadows of Manhattan’s skyscrapers, Ellen Brickman longed to cross the East River to attend the elite Barnard College. She studied hard, earned good marks and was accepted to the school of her dreams. But the tuition was too steep. “Enroll at Queens College instead,” her father said quietly. “It was a crushing disappointment,” Brickman recalls.

Later that week her father’s business associate mentioned a “special scholarship fund” at a local YMCA. Brickman applied, and won the funding that sent her to Barnard. She has since earned her doctorate in social psychology, but the truth about the scholarship fund and its anonymous benefactor stayed secret for years.

Out of respect for her father, his colleague crafted the guise of a face-saving “scholarship.” A wealthy man, he persuaded the YMCA to accept his money, with the stipulation that it go only to Brickman. Only after his death did Brickman learn the name of her patron and the story of his generosity. “It changed my life,” she says. “It remains the most incredible thing anyone has ever done for me.”

When Cilla Cain was living in Salt Lake City, Utah, the kindness of strangers led her to discover new personal strengths. Because she was overweight and suffering from fibromyalgia, Cain’s physical activity was severely limited.

Determined to stay in touch with the outside world, she bought a computer and mastered the Internet. “Even if my body couldn’t go anywhere, my mind could,” she says.

On-line, Cain discovered a bulletin board for women trying to lose weight. A small group of about 15 members stayed in touch over the months it took Cain to lose more than 100 pounds. When a convention hosted by the web site was planned in Chicago, Cain was strong enough to make the trip, but limited resources prevented her from going.

A few of Cain’s e-correspondents – who called themselves the Godmothers to preserve their anonymity – donated frequent-flyer miles and funds for Cain’s transportation and hotel. She never knew just who they were, only that they supported her and recognized her achievements.

“I couldn’t believe it,” recalls Cain. “It was like a fairy tale.”

For the prime instigator of the group, helping Cain took on a greater meaning. “I was raised with very little,” she explains. “I always dreamed I’d grow up to be a fairy godmother to someone else.”

Cultivating kindness doesn’t require heroics or strategic planning. Simple daily gestures are easy to do. Set a goal for yourself of doing one random act every day for a month, and see how good you feel.

You may not change the world on a grand scale, but you can make it a better place, one good deed at a time.

Képzelje el, hogy egy autópályán halad a barátjával megbeszélt találkozóra. Hirtelen észreveszi, hogy fogolyfiókák csapata próbál meg átkelni a sávok sokaságán a túloldalra. Szüleik közrefogják, terelgetik az apróságokat. Mit tesz ebben a helyzetben? Kikerüli őket, vagy megáll segíteni?

Nos, ha ön Arne Cohan, a kaliforniai Irvine-ben élő iskolatitkár és kétgyermekes anya, akkor lehúzódik az út szélére, és leállítja a forgalmat. Cohan egyszer kora reggel kiállt az útra, és megállított egy tízkerekű kamiont, majd a fiókákat egyenként fölemelte és biztonságos helyre vitte.

A jutalomra, elismerésre igényt nem tartó, magától értetődő jóság késztette Cohant megállásra. Ma is szívesen emlékszik vissza a csipogó fogolyfiókák megmentésére. – Valahányszor eszembe jut, szinte érzem pihés kis testük melegét.

A jótett, a nagylelkűség meg tudja változtatni egy komor nap hangulatát, de akár az ember életvitelét is átalakíthatja. – Ha valami jót teszünk, a nyugalom és a béke érzése tölthet el bennünket – mondja Richard Carlson, aki sikeres könyvet írt a témáról. – A szeretetből fakadó cselekedetek ugyanolyan érzelmi állapotot idéznek elő, mint amikor testedzés hatására endorfinok, a jó közérzetet előidéző vegyületek szabadulnak fel a szervezetben.

– Orvosként állítom, hogy a szeretet gyógyítja a szívet – mondja a kardiológus és pszichoterapeuta Stephen Sinatra. A haragot és a dühöt, a jóság ellentéteit az adrenalin- és a kortizolszint emelkedése kíséri, az emelkedő vérnyomás pedig rossz a szívnek és az ereknek. A jóság, magyarázza Sinatra, akárcsak a szeretet és a gyöngédség, stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert, és csökkenti a vérnyomást.

Legyen az jó szó vagy nemes gesztus, a szívből jövő jó cselekedet javíthatja az egészséget és hozzájárulhat a boldogsághoz. Az ilyen cselekedetek jótékony hatása pedig időről időre tetten érhető.

A Manhattan felhőkarcolói árnyékában felcseperedő Ellen Brickman arra vágyott, hogy az East River túloldalán lévő elitiskolába, a Barnard College-ba járhasson. Szorgalmasan tanult, jó jegyeket szerzett, és felvették álmai iskolájába, csakhogy a tandíjat nem tudták megfizetni. – Iratkozz be inkább a Queens College-ba – mondta az apja halkan. – Nagyon elkeseredtem – emlékszik vissza Brickman.

Az apja egyik üzlettársa a hét folyamán említést tett a helyi YMCA ösztöndíj-alapítványáról. Brickman jelentkezett, és elnyerte a támogatást, járhatott a Barnardra. Azóta már ledoktorált szociálpszichológiából, de az ösztöndíj-alapítványról és annak névtelen adományozójáról éveken át nem tudta az igazságot.

A kolléga az apa iránti tiszteletből találta ki az alapítványt, hogy az ő kiléte titokban maradjon. Gazdag ember lévén rávette a YMCA-t, hogy fogadják el a pénzét, azzal a kikötéssel, hogy azt csakis Ellen Brickman kaphatja. Brickman csak pártfogója halála után tudta meg a nevét, és hogy mit tett érte. – Megváltoztatta az életemet – mondja. – Ennél hihetetlenebb dolog soha nem történt velem.

A Utah állambeli Salt Lake Cityben élő Cilla Caint ismeretlen jótevők segítették hozzá, hogy felfedezze, többre is képes. A túlsúlyos és fibromyalgiában szenvedő Cain mozgásában jelentősen korlátozott volt.

Mivel kapcsolatban akart maradni a külvilággal, vett egy számítógépet, és elkezdett internetezni. – Fizikailag nem mehettem sehová, de az elmém kalandozhatott – mondja.

Cain a világhálón fedezett fel egy fogyni akaró nőknek szóló hirdetést. Egy 15 fős kis csoport folyamatosan tartotta a kapcsolatot Cainnel azon hónapok alatt, míg ő leadott több mint 45 kilót. Amikor a honlap konferenciát szervezett Chicagóban, Cain állapota már lehetővé tette, hogy odautazzon, viszont nem volt rá elég pénze.

Néhányan Cain elektronikus levelezőtársai közül – akik kilétük titokban tartása érdekében Keresztmamáknak nevezték magukat – neki ajándékozták törzsutaskedvezményüket, így repülőjegyhez jutott, a szálloda árát pedig összedobták. Cain azóta se tudja, kik ők, csak azt, hogy segítettek rajta és elismerték teljesítményét.

– Nem akartam elhinni – emlékszik vissza Cain. – Olyan volt, mint a mesében.

A kis csoport létrehozója számára nagyon sokat jelentett, hogy segíthetett Cainnek. – Nehéz körülmények között nőttem fel – mondja. – Mindig arról álmodtam, hogy egyszer én lehessek valakinek az életében a jó tündér.

A jótettekhez nem szükségeltetik hősiesség vagy átfogó stratégia. Egyszerű gesztusokra naponta nyílik alkalom. Tűzze ki célul, hogy egy hónapon át mindennap tesz valami jót, és meglátja, milyen jól fogja érezni magát.

Ezzel nem váltja meg a világot, de a sok kicsi sokra megy kellemesebb hellyé teheti.

Vote it up
25
Tetszett?Szavazzon rá!