Jaj, a derekam!

A szakértő elárulja, milyen okai lehetnek a derékfájásnak, hogyan gyógyíthatja önmagát, és mikor célszerű orvoshoz fordulnia

A hát alsó része, a gerinc ágyéki szakasza nagy mechanikai igénybevételnek van kitéve. Feszes ízületi szalagok akadályozzák meg a csigolyák szétcsúszását, többrétegű izomcsoportok teszik lehetővé a forgó-hajló mozgásokat. Egy rossz mozdulat, nem megfelelő emelés azonban túlnyújtáshoz, az izmok görcséhez vezethet – aminek a következménye a derékfájás vagy lumbágó.

Derékfájást nemcsak izomgörcs okozhat. Ha a csigolyák közti porckorong kitüremkedik és nyomja az itt futó ideget, isiászról van szó. Ennek jele lehet, ha:

a fájdalom idővel súlyosbodik
az alsó végtagba sugárzik
érzészavar, gyengeség, zsibbadás jelentkezik az alsó végtagban
súlyos esetben széklet- és vizelet-visszatartási zavar is bekövetkezik.

Ilyenkor ne kísérletezzen, azonnal forduljon orvoshoz!

Ritkábban a csigolyák alakjának a megváltozása áll a derékfájás hátterében. Derékfájás vesekő, csontritkulás okozta csigolyatörés, nőgyógyászati probléma vagy akár daganat tünete is lehet. Ezek felismerése és kezelése orvosi feladat: tehát ha a panasz pár nap után nem enyhül, mindenképpen irány a doktor!

Mit tegyen?
Legalább egy napon át feküdjön; fekhelye kemény rugózású legyen – csak a mellékhelyiségbe mehet ki.
Szedjen recept nélkül kapható gyulladáscsökkentő szereket, illetve használjon görcsoldó kenőcsöt. Ne lépje túl a megengedett adagot.
Meleg vizes borogatás segíthet oldani a görcsöt.
Ha elmúlt a hátfájás, akkor óvatosan ugyan, de kezdjen el mozogni. Tartós kímélet esetén gyengülnek a hátizmok, könnyebben kiújul a probléma.

Vote it up
578
Tetszett?Szavazzon rá!