Jaj, leégtem!

Minden óvintézkedés ellenére úgy néz ki a strandolás után, mint a főtt rák? Íme, pár házi praktika, amely hatékony megoldást nyújt

Ha mindent megtett, hogy elkerülje a bajt (használt naptejet, kerülte a déli napsütést stb.), mégis megtörtént a baj, ráadásul erős fájdalmai vannak, vegyen be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, például ibuprofent vagy aszpirint, amely csökkenti a duzzanatot. Ezenkívül tegye ugyanazt, amit bármilyen más égés esetén: hűtse hideg vízzel. Érdemes napozás utáni spray-t is használni, amely érzéstelenítő összetevőket is tartalmaz. Fogyasszon elegendő folyadékot, mivel valószínűleg valamelyest ki is száradt. Próbálja ki az alábbiakat is!

Először a hűtés
A legfontosabb a bőr lehűtése. Áztassa a leégett testrészt hideg vízben, vagy tegyen rá hideg borogatást 15 percig, hogy csökkenjen a duzzanat.

Ha mindenütt leégett, engedje tele a kádat hűs vízzel, és szórjon bele finomra őrölt zablisztet. (Ehhez otthon is ledarálhat egy pohár normál zablisztet.)

Készítsen egy kanna zöld teát, és hagyja kihűlni. Áztasson egy rongyot a főzetbe, és borogassa vele az érintett bőrfelületet. A zöld tea olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek megóvni a bőrt az ultraibolya sugárzás okozta károsodástól, és csökkentik a gyulladást.

Főzzön borsmentateát, vagy keverjen 2 csepp borsmentaolajat egy pohár langyos vízbe. Hűtse le a keveréket, és puha ronggyal finoman törölgesse át a leégett bőrfelületet.

Fájdalomcsillapítók a kamrából
A fájó bőrt finoman borogassa uborka- vagy burgonyaszeletekkel. Mindkettő tartalmaz olyan összetevőket, amelyek lehűtik a felhevült szöveteket, és csökkentik a duzzanatot.

Mi lehet a baj?
A túlzott ultraibolya (UV-) sugárzás károsítja a bőrt. A leégést kiváltó napsugárzás mennyisége egyénenként változó a bőr pigmenttartalmának és a melanintermelés fokozásának képességétől függően. (A bőr ennek a festékanyagnak a kiválasztásával védekezik a nap ellen, ez adja a barna színt.)

A leégések többsége első fokú égési sérülés, s olykor napszúrással párosul. Egyes esetekben láz, hidegrázás, gyengeség lép fel. A fájdalom 4 órával a behatást követően tetőzik, 2-3 napig tart; s 5–7 nap múlva a bőr hámlani kezd. A súlyos égés duzzanattal, hólyagosodással jár. Ismételt leégés hatására a bőr gyorsabban öregszik, megnő a bőrrák kockázata. A világos hajú és bőrű emberek nagyobb veszélynek vannak kitéve. Gyógyszerek is fokozhatják a fényérzékenységet.

Azonnal forduljon orvoshoz (vagy hívjon mentőt), ha egy napégést szenvedett személy zavartan viselkedik, vagy túl gyenge ahhoz, hogy felálljon. Sürgősen szakszerű ellátásra van szükség akkor is, ha 1,5 cm-nél nagyobb átmérőjű hólyagok alakulnak ki, vagy fertőzésre utaló jelek mutatkoznak: gennyesedés, vörös csíkok vagy fokozódó nyomásérzékenység az érintett bőrfelületen.

Az ecet is csillapítja az égés okozta fájdalmat, a viszketést és a gyulladást. Áztasson néhány konyhai papírtörlőt fehér ecetbe vagy almaecetbe, és terítse a bőrére. Hagyja rajta, amíg a papír meg nem szárad. A kezelést tetszés szerinti gyakorisággal megismételheti. Esetleg engedje tele a kádat hideg vízzel, öntsön hozzá 2 pohár ecetet, és merüljön bele.

Törjön fel egy E-vitamin-kapszulát, majd a tartalmát kenje a bőrére.

Védőréteg
Egyenlő arányban keverjen össze árpát, kurkumát és joghurtot, majd kenje be a krémmel a leégett bőrt.

Törölgesse át a fájó, vörössé vált bőrt kihűlt teával.

Alkalmazza tojásfehérje, méz és varázsmogyoró keverékét (vagy bármelyiket magában).

A fogkrém sokak szerint csillapítja a fájdalmat enyhe leégés után, és a hólyagosodást is megakadályozza.

Kenjen frissen vágott levélből préselt aloe verát vagy valamilyen, a növény zselés nedvét tartalmazó készítményt a fájó bőrfelületre.

Az orbáncfű fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatású, már évszázadok óta használják sebek és égési sérülések gyógyítására. Kenőcs és szájon át szedhető készítmények formájában is alkalmazhatja, de vigyázzon, mert az utóbbiak a kezelés alatt még érzékenyebbé teszik a bőrt a káros sugárzásra.

Vote it up
90
Tetszett?Szavazzon rá!