James Bond titkai

Azt hiszi, hogy mindent tud a James Bond filmekről? A karakter 50. születésnapjára előkerestünk néhány kevésbé ismert érdekességet

Kapcsolódó cikkek

A mozik már vetítik a 007-es ügynök legújabb kalandjairól készült Skyfall című filmet. Ennek alkalmából összegyűjtöttünk pár meglepő tényt a világ leghíresebb kémjéről.

Aranyat érő férfi
A Box Office Mojo nevű internetes oldal kiszámolta, hogy (az inflációt is figyelembe véve) a James Bond-sorozat minden idők legtöbb bevételt hozó filmes franchise-a. Még a Csillagok háborúját, Harry Pottert és Batmant is felülmúlja.

Nem is a Martini a kedvence
Akárhányszor Bond betér egy bárba, a filmen máris az emblematikus koktélt készíti neki a mixer – rázva, nem keverve. Ám a valóságban, vagyis Ian Fleming eredeti regényeiben az ügynök preferált itala a whisky szódával. Emellett rendelt már mindent a likőrtől a Mojitóig – sőt, a Skyfallban egy sok vitát kiváltó pénzügyi támogatás miatt pár Heinekent is legurít.

Az Aston Martin előtt Chevrolet-vel járt
Bár a brit luxusautógyár remekei szinte állandó Bond-kiegészítővé váltak, az első autó, mely 007-es filmben feltűnt, egy Chevrolet Bel Air volt, ahogy az az 1962-es Dr. No-ban látható.

A száma? 52
A keményvonalas Bond-rajongó John H. Hillman alapos kutatómunkával összeállított listája szerint a 007-es ügynök pontosan annyi nőt csábított el, ahány hét van egy évben.

Az illata? Alma és levendula
Már kapható az üzletekben a hivatalos James Bond 007 parfüm, mely állítólag alma, levendula, rózsa, geránium és más illatok keverékéből készült. Így igazán nem csoda, hogy Bond magához szédíti a nőket!

A kasszája még a kritikusok fegyverével szemben is golyóálló
A 2008-as Quantum csendje annak ellenére volt a legnagyobb bevételt besöprő Bond-film, hogy meglehetősen vegyes kritikákat kapott. (Ha beleszámítjuk az inflációt, a győzelem az 1965-ös Tűzgolyó című filmé, mely ráadásul kedvezőbb értékelésre is talált.)

Ki töltötte a leghosszabb időt Őfelsége titkosszolgálatában?
Talán igaz, hogy Sean Connery a legikonikusabb James Bond-színész, másban viszont Roger Moore tartja a rekordot: ő játszott a legtöbbször egymás után Bond-filmben. 1973 és 1985 között az Élni és halni hagyni, Az aranypisztolyos férfi, A kém, aki szeretett engem, a Moonraker - Holdkelte, a Szigorúan bizalmas, a Polipka és a Halálvágta is az ő főszereplésével készült.

Bond honosította meg Amerikában az európai vakációt
A Goldfingert rendező Guy Hamilton annak idején azt mondta a Vanity Fair magazinnak: „Vásárolják meg a jegyüket – mi majd elvisszük Önöket a legérdekesebb helyekre!” Akkoriban igaza is volt: a magazin beszámolója szerint 1960 környékén az amerikaiaknak még kevesebb mint 2 százaléka utazott nemzetközi repülőjáratokkal. A Dr. No és az Oroszországból szeretettel képsorain bemutatott, távoli kifutókon landoló Pan Am repülőgépek sok ember titkos vágyát jelenítették meg.

A Bond-sorozat két darabja valójában „független film”
Az eddig elkészült 25 James Bond-film döntő többségéért az Eon Productions felelős, az 1962-es Dr No-tól egészen a 2012-es Skyfallig. A 007-es két kalandját azonban a neves vállalattól függetlenül forgatták: az egyik az eredeti Casino Royale, a másik a Soha ne mondd, hogy soha.

Még egy amerikai elnököt is megihletett
A Vanity Fair egy cikkje nemrég felfedte, hogy 1961 márciusában John F. Kennedy felvette aktuális kedvenc olvasmányainak 10-es listájára Ian Fleming ötödik könyvét, az Oroszországból szeretettelt.

A Duran Duran üti Paul McCartney-t és Nancy Sinatrát
Az 1985-ös Halálvágta zenéje az egyetlen olyan 007-es főcímdal, amely felkerült a Billboard 100-as listájának élére. Ezzel olyan más Bond-slágereket előz meg, mint Paul McCartney és a Wings szerzeménye, a „Live and Let Die”, a „You Only Live Twice” Nancy Sinatrától, vagy a „Diamonds Are Forever” Shirley Bassey-től.

Kedveli az édességet
George Lazenby-t, a 007-es legkevésbé ismert megformálóját, aki csak az 1969-es Őfelsége titkosszolgálatában című filmben tűnt fel, azután választották ki a szerepre, hogy a producerek látták őt egy angol csokoládé, a Fry's Chocolate Cream tévéreklámjában.

Vote it up
310
Tetszett?Szavazzon rá!