Japán misoleves

Tofuval és a jellegzetes, enyhén borsos ízű vízitormával kiegészítve kiváló és egészséges kezdő fogás

Hasonló receptek

Hozzávalók 4 személyre
6 db shiitake gomba vékonyan felszeletelve 4 db újhagyma ferdén felkarikázva 0,5 kiskanál friss gyömbér finomra reszelve 10 dkg vízitormahajtás 2 kiskanál kristálycukor 1 csomag szárított kombu (tengeri moszat) 1 evőkanál szaké kínai rizsbor vagy száraz sherry 2 evőkanál misokrém 10 dkg tofu kockára vágva

Elkészítés
1. A kombut lábasba tesszük, és 1 liter vízzel felöntjük. Lassan felforraljuk, majd levesszük a lábast a tűzhelyről, és lefedjük. 5 percre félretesszük, majd szűrőkanállal kivesszük a levesből a moszatot, és kidobjuk.

2. A cukrot a szakéval, a rizsborral vagy a sherryvel és a gyömbérrel együtt a levesbe tesszük. Felforraljuk a levest, azután mérsékeljük a hőfokot. A misokrémet a leveshez adva addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik.

3. Beletesszük az újhagymát, a gombát, a tofut és a vízitormát. Óvatosan kevergetve 2 percig főzzük, ügyelve rá, nehogy felforrjon. A levest kis tálkákba merjük, és azonnal tálaljuk.
 

Tippek
A tengeri moszatot (kombu) apró darabokra tépkedve vagy ollóval vékony csíkokra vágva visszatehetjük a lébe, hogy az áttetsző levest érdekesebbé tegyük.

Zöldfűszeres ízt kap a leves, ha a vízitormával együtt 2 evőkanál összevágott, friss korianderzöldet is beleszórunk.

Ha nem a vegetáriánusoknak való, tengeri moszattal készült változatot főzzük, a levest az 1. lépésben dashiporból is elkészíthetjük. A dashi japán alaplé, amelyet tengeri moszatból (kombu) és szárított halból készítenek. Alapnak felhasználhatjuk a zöldségalaplé gazdagabb változatát is; így kissé más íze lesz a levesnek.

E recept alapján készíthetünk csirkelevest is japán udon tésztával. 1 liter csirkealaplét felforralunk. Belekeverjük a szakét és a gyömbért, majd hozzáadunk 2 evőkanál sötét szójaszószt. A misokrémet kihagyjuk. Azután a 3. lépésben az újhagymával és a gombával együtt hozzáadunk 1 nagyon vékony csíkokra vágott csirkemellfilét és egy zacskó (20 dkg) udon tésztát. A tofut kihagyjuk, és a vízitormát sem kell még ebben a lépésben beletenni a levesbe. Felforraljuk, és csendesen főzzük 2 percig, vagy amíg a csirke megfő. Ekkor beleszórjuk a vízitormát, és még 1 percig főzzük.

Vote it up
337
Tetszett?Szavazzon rá!