Jeges a szélvédő?

A kapargatásnál sokkal jobb módszer is van a jégtelenítésre

A téli autózás egyik legrettegettebb velejárója a szélvédőre fagyott hó vagy jég eltávolítása. Hosszú perceken át kapargathatja, ami fárasztó, és közben valósággal lefagy az ember keze. Az sem az igazi megoldás, ha egyből beül a kocsiba, aztán reménykedik, hogy a belső fűtés majd leoldja a jeget, sőt ez akár veszélyes is lehet a szélvédő épségére nézve.

Szerencsére van jobb módszer! A jeget pillanatok, de legfeljebb egy perc alatt eltüntetheti. A gyors, házilag kivitelezhető megoldás kulcsa az izopropanol vagy izopropil-alkohol. Ennek a sok helyen beszerezhető színtelen, jellegzetes szagú folyadéknak a fagyáspontja –89 Celsius-fok.

Elég egyharmadnyi vizet kétharmadnyi adag izopropanollal összekeverni, majd a keveréket a szélvédőre spriccelni. A jég az alkohol miatt másodperceken belül feloldódik. A folyadékot akár a befagyott zár és ajtók kinyitásához is fel lehet használni.

A keveréket tartalmazó palackot a kocsiban is tarthatja, nem fog megfagyni éjszaka.

Természetesen nem árt az óvatosság! Egyrészt az izopropanol mérgező, másrészt a spriccelésnél lehetőleg kerülje a karosszéria festett részeit. Noha a keverék közvetlenül nem károsítja a festéket, hosszú távú használata a festék erodálásához vezethet.
 

Kíváncsi további téli autós trükkökre? Kattintson!

Vote it up
246
Tetszett?Szavazzon rá!