Káposztafőzés szagok nélkül

Szereti a káposztát, de elriasztja a főzés közben keletkező kellemetlen szag? Ez a probléma könnyen elkerülhető

A káposztának számos változata létezik: zöld és fehér fejeskáposzta, vöröskáposzta, kelkáposzta, hegyes és gömbölyű káposzta, továbbá a rokon fodros kel. Ami mindegyikben közös: főzés közben kellemetlen szagú hidrogén-szulfidot (régies nevén kénhidrogént) bocsátanak ki.

A főzés ötödik és hetedik perce között a termelődő gáz mennyisége megduplázódik, ezért ha csökkenteni akarja a szagokat, akkor vagy korlátozza öt percnél rövidebbre a főzési időt (erre a legalkalmasabbak a laza levelű változatok), vagy válassza az ennél sokkal tovább tartó, zárt sütőben való elkészítést, mely lefogja ezt a hatást, és lágy ízeket eredményez.

A lazább, zöld fejeskáposzta és a kelkáposzta legjobb gyors főzési módja, ha a leveleket lobogó forró vízbe dobjuk. Az ellenállóbb levelű vörös és fehér fejeskáposzta elkészítésére alkalmasabb a lassú főzés.

Létezik egy további lehetőség is: bármely káposzta alkalmas arra, hogy vékony csíkokra vágva, sűrű kevergetés mellett forró olajon megpirítsa. Adhat hozzá köményt, citromlevet, szójaszószt vagy apróra vágott chilipaprikát is. Az így elkészített káposzta akkor a legfinomabb, ha még kicsit ropogós.

Receptötletek: a téli káposztakínálatból kiemelkedik a jellegzetes, fodros levelű, sötét színárnyalatú kelkáposzta. Gyors főzéssel készítve, borókabogyóval és ginnel ízesítve kiváló kísérője a sötét vadhúsoknak és sertésnek, ráadásul még a konyha sem lesz tőle kellemetlen szagú. Káposztából remek vitaminpótló saláta is készíthető.
 

A káposztának és más zöldségeknek további egészségóvó hatásai is vannak. Kíváncsi, melyik a tíz legjobb?

Vote it up
285
Tetszett?Szavazzon rá!