Kávés-gyömbéres fatörzs

Ezzel a tökéletes ünnepi desszerttel elkápráztathatjuk a váratlan vendégeket. Gyors, és sütés nélkül készíthető

Hasonló receptek

Hozzávalók
2 evőkanál instant kávé 4,5 dl tejszín 0,5 dl édes sherry 25 dkg gyömbéres keksz a díszítéshez arany- és ezüstszínű golyók

A cukorfátyolhoz: 10 dkg kristálycukor 1 dl kukoricaszirup

Elkészítés
1. Oldjuk fel az instant kávéport 1 evőkanál forró vízben. Jól keverjük el.

2. A tejszínt öntsük tálba, adjuk hozzá a kávét, és verjük kemény habbá.

3. Öntsük a sherryt egy másik tálba, a gyömbéres kekszeket mártsuk bele, majd a felvert habbal ragasszuk őket egymáshoz. Ne használjuk fel az összes habot, később még szükségünk lesz rá. Az összeragasztott kekszeket rendezzük el egy szép tálcán hasáb alakban.

4. Vonjuk be a kekszhasábot egyenletesen a maradék habbal. Villával vonalazzuk meg, hogy fatörzsre hasonlítson.

5. Díszítsük arany- és ezüstszínű golyókkal, cukorfátyollal (lásd alább). Tálalás előtt hűtsük be.

6. Terítsük le újságpapírral a konyhakövet. Olajozzuk meg két hosszú fakanál nyelét, és ragasztószalaggal rögzítsük őket a munkaasztalra, egymástól kb. 30 cm-re. Úgy helyezzük el őket, hogy a nyelük az asztalról a konyhakő fölé nyúljon. Keverjük össze a kristálycukrot és a kukoricaszirupot, folyamatosan keverve forraljuk fel, majd addig főzzük, míg 160-170 °C-os nem lesz. Vegyük le a tűzről, és öntsük fémtálba. Hagyjuk hűlni 2 percig, aztán fogjunk két villát, mártsuk a szirupba, és a fakanalak kiálló szára fölött gyors oda-vissza mozdulatokkal húzzunk cukorszálakat úgy, hogy a szálak a fakanalakra hulljanak. Mielőtt megszilárdulnának, tegyük őket egy olajjal megkent, felfordított tál külső részére.

Vote it up
271
Tetszett?Szavazzon rá!