Hozzávalók
2 evőkanál instant kávé • 4,5 dl tejszín • 0,5 dl édes sherry • 25 dkg gyömbéres keksz • a díszítéshez arany- és ezüstszínű golyók
A cukorfátyolhoz: 10 dkg kristálycukor • 1 dl kukoricaszirup
Elkészítés
1. Oldjuk fel az instant kávéport 1 evőkanál forró vízben. Jól keverjük el.
2. A tejszínt öntsük tálba, adjuk hozzá a kávét, és verjük kemény habbá.
3. Öntsük a sherryt egy másik tálba, a gyömbéres kekszeket mártsuk bele, majd a felvert habbal ragasszuk őket egymáshoz. Ne használjuk fel az összes habot, később még szükségünk lesz rá. Az összeragasztott kekszeket rendezzük el egy szép tálcán hasáb alakban.
4. Vonjuk be a kekszhasábot egyenletesen a maradék habbal. Villával vonalazzuk meg, hogy fatörzsre hasonlítson.
5. Díszítsük arany- és ezüstszínű golyókkal, cukorfátyollal (lásd alább). Tálalás előtt hűtsük be.
6. Terítsük le újságpapírral a konyhakövet. Olajozzuk meg két hosszú fakanál nyelét, és ragasztószalaggal rögzítsük őket a munkaasztalra, egymástól kb. 30 cm-re. Úgy helyezzük el őket, hogy a nyelük az asztalról a konyhakő fölé nyúljon. Keverjük össze a kristálycukrot és a kukoricaszirupot, folyamatosan keverve forraljuk fel, majd addig főzzük, míg 160-170 °C-os nem lesz. Vegyük le a tűzről, és öntsük fémtálba. Hagyjuk hűlni 2 percig, aztán fogjunk két villát, mártsuk a szirupba, és a fakanalak kiálló szára fölött gyors oda-vissza mozdulatokkal húzzunk cukorszálakat úgy, hogy a szálak a fakanalakra hulljanak. Mielőtt megszilárdulnának, tegyük őket egy olajjal megkent, felfordított tál külső részére.
Hozzászólás