Kávét és teát a növényeknek!

A kerti és a szobai növényeknek is jót tesz a kávé és tea, pedig ők csak a „maradékot” kapják

A kávé mint tápanyag
A virágágyás földjébe belekevert kávézacc serkentőleg hat a savtermelő baktériumokra, ezáltal elősegíti az áfonya, örökzöldek és más savas talajt kedvelő növények növekedését. Vigyázat: ha a zaccot a komposzthoz adja hozzá, úgy nem fog savas kémhatást elérni, mivel a kész komposztnak általában semleges a pH-értéke.

Ne használja a zaccot önmagában talajtakarásra, keverje el más talajtakaróval! Mivel a kávémaradék hajlamos összeállni és megkeményedni, célszerű, ha összekeveri valamilyen száraz anyaggal, például fenyőtűvel vagy avarral.

Használjon inkább csepegtetős kávéfőzőből származó zaccot, ne pedig forraltat: az előbbinek magasabb a nitrogéntartalma.

A kávénak az apró magvú növények, például sárgarépa, saláta és retek ültetésekor is hasznát veszi. Keverje össze a magokat egy kis adag szárított kávézaccal. A magocskák így nem tapadnak össze, a nagyobb térfogattól pedig jobban kézre állnak.

A tea előnyös hatásai
Elsősegély a fűnek Hozza helyre a gyep csupasz foltjait egy teafilter segítségével! Helyezzen egy használt, nedves teafiltert a kikopott területre, és hintsen rá fűmagot. A filter biztosítja a nedvességet, miközben lassan lebomlik. Vannak kertészek, akik még a fűmagot is lefőzött teába áztatják elvetés előtt.

Tea mint tápanyag Gyűjtsön össze használt tealeveleket és filtereket lyukas aljú virágcserepekbe vagy ládákba, fedje le egy réteg kaviccsal vagy kéregtörmelékkel, és tegye ki a kertbe. Ahogy öntözi, a lebomló levelek tápanyagai beszivárognak a talajba.

Teadélután a virágoknak Éjszakára áztasson vízbe egy használt teafiltert vagy egy adag tealevél-maradékot, majd töltsön belőle az azáleának, páfrányoknak, hortenziának és más savkedvelő növényeknek. (Olyan teát használjon, amely nem tejjel és cukorral készült.)

Víztároló a gyökereknek Helyezzen két-három használt teafiltert a cserép aljára, a kavicsból vagy kőtörmelékből álló vízelvezető réteg tetejére. A filterek felfogják a vizet, ezáltal nedvesen tartják a gyökereket.

Vote it up
484
Tetszett?Szavazzon rá!