­Két keréken érkezik a falat és a remény

Kerékpáros önkéntesek kínálnak élelmet a rászorulóknak. A Bike Maffia ötlete a közöny láttán született

Kapcsolódó cikkek

Aki csak egyszer is sétál bármelyik magyarországi városban, előbb-utóbb biztosan megpillant az utcán egy hajléktalant. Ön mit érez ilyenkor? Együttérzést? Dühöt? Netán tudomást sem akar róla venni és elfordítja a fejét?

Éppen ez a közöny vezetett el a Bike Maffia Egyesület megszületéséhez, azaz először még az ötlethez, hogy élelemmel támogassák az utcán, fedél nélkül élő embereket.

– Ami nagyon bosszantott, hogy egyszerűen hozzászoktunk az emberi kiszolgáltatottság, nyomorúság látványához, s immunisak lettünk rá. Évek sora alatt szinte a mániámmá vált, hogy tenni kellene valamit. A baráti társaságomban is rendre szóba hoztam, volt, akivel össze is különböztünk miatta. De az értetlenség miatt érzett dühöm egyre csak vitt előre – idézi fel a kezdeteket Havasi Zoltán ötletgazda, a mostani egyesület vezetője.

A szándék 2011 karácsonyán formálódott tetté. Zoltán két szintén rendszeresen kerékpározó barátjával a Facebookon hirdette meg, hogy várják az adományokat, az alapanyagokat, amiket aztán sűrű levesnek megfőzve, szenteste kerékpárral visznek ki hajléktalanoknak a pesti belvárosban. Először csak a baráti kör értesült a kezdeményezésről, de így is váratlanul sok támogató akadt: annyi adag ételt sikerült elkészíteniük, hogy két napon át hordták ki a rászorulóknak. A bringásokat – így nevezte el őket az utca embere – hamar megszokták és megszerették, hiszen az első ételhordó akciót hamarosan újabb követte.

– Két hét múlva indultunk neki másodjára, akkor csak ketten, de újabb két hét múlva már öten.

A csatlakozó emberek hamar megértették, hogy ez nem egy baráti társaság passziója, hanem bárkit várunk, aki segíteni akar. A név, a Budapest Bike Maffia már az első pillanatban megvolt. A város neve értelemszerűen a tevékenységünk helyét jelöli, a bike a kerékpárra utal, a maffia szóval pedig szerettünk volna valami meghökkentőt, lázadót, ami egyúttal utal arra is, hogy sejtszerűen felépülő szervezetről van szó – teszi hozzá Zoltán.

A BBM aktivistái tették hát a dolgukat, időről időre összejöttek, főztek, kiszállítottak. Bár hiányérzetük volt, hogy ez így nem elég, két éven át nem született olyan ötlet, ami segített volna továbblépni.

A mozgalom életében a nagy lökést egy olyan esemény adta, amelynek semmi köze nem volt a korábbi tevékenységükhöz. 2014 januárjában ugyanis elloptak egy kerékpárt Budapesten – de nem akárkiét, hanem Simada Josihiro japán világutazóét, aki már öt éve járta az utakat az összecsukható, neki összeállított speciális biciklivel.

A bűntény megmozgatta a hazai kerékpáros-társadalmat: gyűjtést szerveztek a maffiások is, s közben járták a piacokat, hátha rábukkannak az ellopott biciklire. Végül egy használtcikk-piacon talált rá a BBM egyik aktivistája.

A segítségnyújtás, a szolidaritás igenis fontos, és valójában csak ez lehet a sikeres jövő

– A megkerült bicikli miatt hirtelen ránk is irányult a figyelem, hogy kik vagyunk, mit is akarunk. Ráadásul elég sok összejött már a gyűjtésből, így azt ismét főzésre fordíthattuk. Azóta töretlen a lendület, hiszen a korábbinál nagyságrenddel több segítő keresett meg minket – mondja Zoltán, aki civilben továbbra is grafikusként dolgozik, de nemegyszer napi nyolc órában szervezi az egyesület ügyeit.

A támogatók mellett (akik akár pénzt, akár alapanyagokat is adhatnak) megjelentek a szövetségesek is: a Food Angelsszel közösen úgynevezett Fapad Wellness Plázát rendeztek az Aradi utcai hajléktalanszállónál, ahol a helyben főtt ételeken kívül fodrász és egészségügyi szűrőbusz is várta a rászorulókat.

Az egyesületen belül új projekteket is indítottak: jelenleg nyolc VII. kerületi szegény, de nem hajléktalan családot támogatnak, illetve hetente kétszer indul útjára a belvárosban a Vitaminkommandó, amely alkalmanként átlag 150 maguk készítette óriásszendvicset visz a fedél nélkül élőknek. Emellett „érzékenyítő” tréningeket is tartanak fiataloknak, hogy azok nagyobb empátiával forduljanak a szerencsétlenebb sorsúak felé. Évente összesen 160-170 rendezvényt tartanak már.

Kéthetente szombatonként van közös főzés, a meleg étellel ellátottak száma idén már megközelítheti az ezret. Előfordult már olyan is, hogy egyszerre százan főztek és nyolcvanan vitték bringával az ételt. Újabban többször is belvárosi romkocsmákban tartották az összejöveteleket, hiszen itt van hely a kondérnak az udvaron és fedett terem is a tréningekhez.

– Az érzékenyítő tréningeknek, a fiatalok megnyerésének hosszabb távú célja is van – magyarázza Zoltán. – A társadalom általános morálja csak a következő nemzedékek alatt javulhat lényegesen, de ahhoz arra volna szükség, hogy a mai tizenévesek már ilyen szellemben neveljék majd a még meg sem született gyermekeiket. Ezért igyekszünk bebizonyítani nekik, hogy a segítségnyújtás, a szolidaritás igenis fontos, és csak ez lehet a sikeres jövő. Ha úgy tetszik, így a következő évtizedekre is megvan a Bike Maffia tennivalója, de persze rövidebb távra is tervezünk, következő lépésként szeretnénk kilépni a pesti belső kerületekből, amihez még több aktivista és adományozó kell.

Az egyesület tavaly országos szintűvé vált, hiszen megalakult a debreceni és a pécsi Bike Maffia is. Bár a név ugyanaz, egységes recept a segítségnyújtásra nincs: míg Debrecenben inkább a hajléktalanok, addig Pécsett a rászoruló családok boldogulását igyekeznek szolgálni. Minden a város adottságaitól függ, attól, hogy hol vannak lyukak a helyi szociális hálón.

– Egy-egy ilyen sejt megalapításához és működtetéséhez elég, ha néhány ember összeáll. Három-öt ember már érezhető segítséget jelenthet egy városban – véli Zoltán. – Bár a név továbbra is Bike Maffia, a kerékpár sem kötelező. A stratégiai döntéseket közösen hozzuk, de aztán minden sejt a maga útját járja, reméljük, lesznek jelentkezők idén is. Mi mindenesetre várunk mindenkit a nagy közös csapatunkba.

Ha csatlakozni szeretne, írjon a BBM-nek: onkentes@bbm.hu.

Vote it up
277
Tetszett?Szavazzon rá!