Kéttucatnyi trükk a leszokáshoz

Íme, a segítség, hogy letegye a cigit, és megkezdje útját egy egészségesebb és füstmentes élet felé

Őszintén írja össze, mit szeret a dohányzásban
Osszon ketté egy papírlapot középen egy vonallal, és írja ezeket a dolgokat az egyik oldalra; a másik oldalra pedig írja azokat a dolgokat, amiket nem szeret, például, hogy árt az egészségének, kihatással van a munkájára, a családjára, stb. – javasolja dr. Daniel Z. Lieberman, a George Washington Egyetem Orvostudományi Központjában működő Klinikai Pszichiátria Kutatóközpont igazgatója. Idővel gondolja végig ezt a listát és írja át! Ha elég bátor hozzá, akkor a családtagjaitól és a barátaitól is kérhet véleményt, nevezetesen hogy ők mit nem szeretnek azzal kapcsolatban, hogy ön dohányzik! Amikor a negatív oldal túlsúlyba kerül a pozitívval szemben, valószínűleg készen áll a leszokásra.

Ezután készítsen egy újabb listát arról, hogy miért lesz nehéz leszokni
Legyen alapos, még akkor is, ha a lista hosszúnak bizonyul, elveszi a kedvét az egésztől és kifejezetten csüggesztően hat! Minden egyes bejegyzés mellett írjon fel egy vagy több lehetőséget arra, hogyan tudja legyőzni az adott akadályt! Példának okáért az egyik kihívás a következő: „A nikotin függőséget okozó anyag.” Megoldási lehetőségként pedig a következőt írhatja: „Ki kell próbálni egy nikotinpótló alternatívát.” Egy másik nehézség ez lehet: „A dohányzás segít nekem oldani a feszültséget. „ Az ön megoldása lehet: „Inkább ötperces sétákat teszek.” Minél inkább felméri a leszokás nehézségeit és kihívásait, valamint azok lehetséges kezelését illetve megoldásait, annál nagyobb esélye van a sikerre.

Tűzze ki a leszokás napját
Írjon egy, a leszokás napját dátumszerűen meghatározó „szerződést” önmagával, melyen szerepel az aláírása, és egy olyan tanúé is, aki önt ebben az elhatározásában támogatja.

Írja fel az okokat egy-egy kártyára, amelyek miatt le akar szokni
Íme néhány példa, hogy ráérezzen az ízére: „A lányom”, „az unokám”, „a férjem”, „a feleségem”… Nem túl nehéz folytatni a sort. Tartsa a kártyákat a keze ügyében mindig, emlékeztető gyanánt.

Miközben készül a leszokásra, többé ne vegyen cigarettát kartonszámra
Ehelyett inkább csak egyetlen dobozt vegyen egyszerre, és 2-3 szálat vigyen magával mindössze. Egy idő után szembesülni fog azzal, hogy amikor rá akar gyújtani, nem feltétlenül lesz önnél azonnal cigaretta. Ez lassan rá fogja szorítani arra, hogy kevesebb szálat szívjon el.

Leszokás előtt egy héttel kezdje el vezetni, hogy mikor és mennyit dohányzik
Azt is jegyezze fel, hogy mit csinál éppen akkor, és hogy milyen erős a sóvárgás abban a pillanatban! Mindezt azért, hogy nyomon követhesse a nap azon időszakait és azokat a tevékenységeket, amelyek növelik a nikotinéhséget – javasolja Gaylene Mooney, az Amerikai Tüdőgondozó Egyesület dohányzással összefüggő ügyekre szakosodott albizottságának elnöke.

Akkor szokjon le, amikor jókedve van
A kutatások szerint jóval kevesebb esélye van sikeresen leszokni, ha akkor próbálkozik, amikor depressziós, vagy ha éppen kifejezetten stresszes az élete.

A kitűzött napon dobjon ki mindent, ami a dohányzásra emlékezteti
Ebbe beleértendő minden dohányzással kapcsolatos különböző tárgy, kellék és eszköz – maradék cigaretta, gyufa, öngyújtó, hamutálak, cigarettatárcák, de még az autójában lévő szivargyújtó is.

Tegyen minden pénzt, amit a dohányzásra költene, egy befőttesüvegbe
Érdemes konkrétan látnia, hogy mennyit költött folyamatosan a káros szenvedélyére. Szánja ezt a pénzt valamire, amiről mindig is álmodott, de sohasem hitte, hogy valaha is megengedheti magának! Ez lehet akár egy hajókirándulás vagy egy repülőjegy, amivel meglátogatja egy régi barátját.

Igyon koffeinmentes kávét a leszokás első két hónapja alatt
A túl sok koffein a leszokás alatt ideges remegést okozhat.

Gondoljon azokra a nehéz dolgokra, amelyeket a múltban véghezvitt
Kérje meg azokat az embereket, akik jól ismerik önt, hogy emlékeztessék azokra a kihívásokra, melyeken sikeresen túljutott! – javasolja dr. Lieberman. Ez megadja majd azt az önbizalmat, ami ahhoz szükséges, hogy hű maradjon elhatározásához, és többet tényleg ne gyújtson rá.

Találjon egy olyan egészséges rágcsát, amelyet magával vihet
A cigarettázás helyett próbálja ki a napraforgómagot, a cukormentes nyalókát vagy rágógumit, esetleg a répát vagy a zellert, ha tart az elhízástól! Váltsa cigarettázó szokását mogyoró- vagy dióevési szokássá: egyen négy mogyorót vagy diót minden egyes elszívni kívánt cigaretta helyett, de úgy, hogy maga töri fel a csonthéjat! Ily módon a kezét és a száját is elfoglalja.

Igyon egy csésze gyümölcsteát minden alkalommal, amikor egyébként rágyújtana
A teafőzés és a tea lassú kortyokban való elfogyasztása ugyanúgy enyhíteni fogja a stresszt, mint a hirtelen nikotinadag. Tarthat magánál fahéj ízesítésű fogpiszkálót is, és szopogathatja azt, amikor hatalmába keríti a cigaretta utáni sóvárgás.

A munkahelyi cigarettaszünet helyett pasziánszozzon egyet a számítógépén
Nagyjából ugyanannyi időt vesz igénybe, és sokkal szórakoztatóbb (habár a cigarettához hasonlatosan ez is könnyen függőséghez vezethet). Ha a munkahelyén ezek a típusú játékok nem engedélyezettek, találjon magának valamilyen más, pár perces kikapcsolódást: telefonálást, egy rövid sétát, vagy esetleg egyen egy gyümölcsöt a szabadban (de semmiképpen ne ott, ahol a dohányosok gyűlnek össze cigarettázni)!

Képzelje el, hogy teniszezik, vagy menjen tényleg teniszezni
A brit kutatók úgy találták, hogy önkéntes kísérleti alanyaik, akik próbáltak leszokni a dohányzásról, jobban meg tudtak feledkezni dohányzási késztetésükről, ha arra kérték őket, hogy egy teniszmeccset vizualizáljanak.

Hozzon létre dohányzásmentes zónát
Tiltsa meg mindenkinek a dohányzást az otthonában, az autójában, vagy akár az étteremben a közvetlen környezetében! Helyezzen ki „Tilos a dohányzás!” feliratokat!

Helyezze ki ezt a listát a házában és az autójában
Mindig, amikor kísértésbe esik, hogy rágyújtson, nézze meg, hogy milyen sokféle módon rombolja egészségét a dohányzás:

• növeli a tüdő-, hólyag-, hasnyálmirigy-, száj-, nyelőcső-, és más ráktípusok, illetve egyes leukémiák kockázatát;
• növeli a szívbetegség, a szélütés és az agyvérzés és a magas vérnyomás kockázatát;
• növeli a cukorbetegség kockázatát;
• csökkenti a folsavszintet, melynek következtében nő a szívbetegség, a depresszió és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata;
• rossz hatással van a mentális kapacitásra és a memóriára;
• növeli az impotencia valószínűségét;
• csökkenti a termékenységet;
• gátolja az illatok és ízek érzékelésének képességét;
• a magzat fejlődését gátolva alacsony születési súlyt okoz, és növeli a koraszülés kockázatát;
• növeli a gyermekágyi depresszió esélyét;
• növeli annak kockázatát, hogy megszületendő gyermeke az élete során elhízik, vagy cukorbeteg lesz később, ha ön a várandóssága ideje alatt dohányzott.

Csökkentse a sóvárgást azáltal, hogy változtat szokásain
Üljön másik helyre a reggelinél, vagy válasszon másik útvonalat munkába menet! Ha a munkanap után általában elfogyaszt egy italt, és mellé elszív egy cigarettát, most tegyen helyette inkább egy sétát! Ha a reggeli kávéhoz rágyújtott, akkor mostantól igyon teát vagy térjen be útközben egy olyan kávézóba, ahol tilos a dohányzás!

Nézzen be egy bioboltba egy kis Avena sativa (zab) kivonatért
Egy vizsgálat szerint napi 4x1ml fogyasztása esetén ez a táplálékkiegészítő segített a szenvedélyes dohányosoknak jelentősen csökkenteni a naponta elszívott cigaretták számát.

Mondja el barátainak, kollégáinak, főnökének, partnerének és gyermekeinek, hogy hogyan érzi magát
Ne fojtsa el az érzelmeit! Ha valami feldühíti, inkább fejezze ki, ahelyett, hogy cigarettafüst mögé rejtené! Ha pedig éppenséggel unatkozik, akkor ismerje be önmagának, és találjon ki valami izgalmas tevékenységet ahelyett, hogy rágyújtana!

Jelentkezzen be akupunktúrás kezelésre
A fül akupunktúrás kezelése eredményesen szoríthatja vissza a cigaretta utáni sóvárgást – jelenti ki Ather Ali természetgyógyász orvos. Még önmagán is elvégezheti a kezelést, ha magokat, apró gyöngyöket rögzít sebtapasszal a megfelelő akupunktúrás pontokra, és megnyomkodja azokat minden alkalommal, amikor feltámad a nikotinéhség.

Ha visszaesik, kezdje elölről
Nem vallott kudarcot! Vannak, akiknek nyolc próbálkozás után végül sikerült leszokniuk.

Vote it up
165
Tetszett?Szavazzon rá!