Körömnyomok

Mit árulnak el a körmei az egészségéről? Nem is hinné, mennyi mindent. Tanuljon meg olvasni a sokféle lehetséges szín- és alakváltozásból

Az ujjak és a lábujjak körmei evolúciós maradványok: távoli őseink több hasznukat vették, hiszen a segítségükkel kapaszkodtak meg az ágakon. De még ma is adhatnak jelzéseket az egészségünkről. Amikor például valami nagyon igénybe veszi a szervezet erőforrásait, a körömnövekedés átmenetileg leállhat, s ez vízszintes barázdák megjelenését eredményezi. A Beau-féle csíknak nevezett bemélyedéseknek többféle okuk lehet, például helyi trauma a körmön, fertőzés vagy nagyfokú fizikai stressz.

A Beau-féle csíkok általában nem adnak okot komolyabb aggodalomra. Mire láthatóvá válnak, az őket kiváltó probléma általában már meg is szűnik. Ha azonban többször kiújulnak, célszerű egészségügyi szakember tanácsát kérnie.

Ha a körmei homorúak, mintha kikanalazták volna a közepüket (a jelenséget kanálkörömnek nevezik), akkor lehet, hogy vashiányos.

A köröm szokásos színének megváltozása is figyelmet érdemel. A gombás fertőzések gyakoriak a lábkörmöknél, és gyakran ennek tulajdonítható a körmök sárgás vagy zöldes elszíneződése, illetve az, ha a körmök mállani kezdenek. De a sárga köröm más rendellenességre, például pikkelysömörre is utalhat.

Ha egy köröm színe sötétre változik, az is elképzelhető, hogy anyajegy van alatta, vagy pedig véraláfutás keletkezett, de nem árthat ellenőriztetni, nem melanóma-e az ok.

– Ha felnőttkorban függőleges barna vagy fekete sáv jelenik meg a köröm alatt, azt mindig meg kell vizsgáltatni bőrgyógyász szakorvossal – mondja Bianca Maria Piraccini, a Bolognai Egyetem bőrgyógyász-professzora, az Európai Körömtársaság elnöke.

Bármilyen változásokat észlel is, ne feledje, hogy a köröm rendellenességeinek több száz lehetséges oka van, és korántsem mind súlyos. A tartós körömlakkhasználat például törékennyé teheti, az öregedés pedig megvastagíthatja a körmöket.

Ne gondoljon tehát rögtön a legrosszabbra, inkább forduljon orvoshoz, aki a körmei állapotának megváltozását képes – az esetleges egyéb tüneteket is figyelembe véve – összefüggéseiben értelmezni.

Vote it up
138
Tetszett?Szavazzon rá!