Környezetkárosító élelmiszerek

A Föld napja alkalmából ismerje meg, mely ételek elkerülésével csökkentheti a szénlábnyomát

Amikor elgondolkodunk rajta, hogyan óvhatnánk meg a bolygónkat, legtöbben a hulladék mennyiségének csökkentésére és az energiafelhasználásra koncentrálunk. De gondolt már arra, hogy változtasson az étkezésén? Kiderült ugyanis, hogy sok közkedvelt élelmiszerfajta meglepően romboló hatással van a környezetünkre. Némelyik előállításához rengeteg vízre és területre van szükség, mások a szállítás és feldolgozás miatt termelnek sokkal több hulladékot és okoznak hatalmas széndioxid-kibocsátást. A Föld napja apropóján összeállítottunk egy ismertetőt a legkörnyezetrombolóbb élelmiszerekről.

Bárányhús
Az amerikai Environmental Working Group számításai szerint 39,2 kg üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, hogy ön 1 kg bárányhúst tehessen az asztalra. A szennyezésnek nagyjából 80%-a a farmon történik, a maradék szállítás és feldolgozás közben.

Marhahús
A szarvasmarhák etetéséhez és felneveléséhez szükséges hatalmas energia-, víz- és nyersanyagmennyiség miatt a marhahús a környezet egyik legnagyobb ellensége. 1 kg fogyasztásra kész hús előállítása például 27 kg üvegházhatású gázt termel; ezt csak a bárányhús múlja felül. Összehasonlításképp: egy paradicsomültetvény egy kg terményre számítva 1,1 kg gázt bocsát ki.

Sajt
Egy kilogramm elfogyasztott sajt széndioxid-lábnyoma 13,5 kg-ot taksál. Nemcsak állatokat kell tartani, hogy a sajtkészítéshez szükséges tejhez hozzájussunk: a tejet ezután még fel is kell dolgozni. Mindez együtt nagyon sok szén-dioxidot termel.

Sertéshús
Mivel a sertés a leggyakrabban fogyasztott hús a világon, ezért a környezetre gyakorolt hatása is jelentős. A világon összesen elfogyasztott hús 37 százalékát ez teszi ki. A sertéshús környezetre ártalmas volta a marhához hasonlóan egyrészt az élő állatok takarmányozásához szükséges forrásokból, másrészt a hús szállításából adódik.

Tenyésztett lazac
A nagy méretű lazacfarmok antibiotikumokkal és más vegyszerekkel szennyezik az óceánokat. Az is rengeteg kárt okoz, hogy túl sok halat zsúfolnak be egy korlátozott helyre: előfordul, hogy egymillió lazac szorong egy négy focipályányi területen. 

Pulyka
Amikor legközelebb asztalhoz ül, hogy pulykát vacsorázzon, gondolkodjon el rajta: egy kg pulykahús 10,9 kg üvegházhatású gázzal járul hozzá a bolygó szennyezéséhez.

Csirkehús
A szárnyastenyésztéssel járó éves ürülékmennyiség felülmúlja a 7,2 millió tonnát, a csirkekeltetőkben keletkező hulladék pedig több, mint 106 ezer tonna. Emellett az üzemekben minden évben milliószámra semmisítik meg az elhullott állatokat.

Gyorséttermi ételek
Az a rengeteg zacskó és doboz! Egy 2009-es brit kutatásban két napon át 10 város köztéri szemeteseit nézték át. Megdöbbentő módon a hulladék 29 százaléka a McDonald’s-ból származott. A köztéri szemétben a cigarettacsikk az egyetlen ennél is nagyobb tétel.

Vote it up
258
Tetszett?Szavazzon rá!