Körtebefőtt

Gondolta volna, hogy Louis Pasteurnek köze van a befőzéshez?

A befőzés alig 150 éves múltra tekint vissza: a francia Louis Pasteur 1865-ben találta fel a hevítéssel való konzerválást, a csírátlanítást. A háziasszonyok az ő találmányát hasznosítják a befőzésben, a télire eltevés módszerében. A fagyasztás mellett ez az egyetlen olyan eljárás, amelynek során a kert terményei megőrzik ízüket és küllemüket. Aligha tudná elképzelni bárki is, milyen volt valaha télen, amikor sem déligyümölcsök, sem a világ bármely tájáról frissen érkezett zöldségek nem egészítették ki az étkezést. Aki viszont annak idején betért nagymama éléskamrájába vagy pincéjébe, szépen rendezett, befőttesüvegekkel teletöltött polcokban gyönyörködhetett. Piros, sárga és zöld – a nyár minden színe jelen volt, és sok ételt ezekkel a fenséges csemegékkel lehetett gazdagítani.

Hozzávalók
2 kg aromás körte 4 l víz 50 dkg cukor

Elkészítés
1. A körtét megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk és eltávolítjuk a magházat. A vizet felforraljuk, egy szűrőkanálba téve blansírozzuk a körtét, majd jéghideg vízben lehűtjük, és lecsepegtetjük. A gyümölcsöt a befőttesüveg pereme alatt mintegy 2 cm magasságig rakjuk. Egy edényben nagy lángon kb. 5 percig forralunk 2 l vizet a cukorral.

2. Ráöntjük a gyümölcsre, míg a folyadék teljesen el nem fedi. Az üvegek pereme mindenképpen maradjon tiszta! Az üveget lezárjuk, és kb. 25 percig csírátlanítjuk.
 

Íme, pár további körtés finomság: teában főtt körte, körtetorta,  gyömbéres-körtés borított torta, de ajánlhatunk továbbiakat is!

Vote it up
170
Tetszett?Szavazzon rá!