Hozzávalók
4 körte • 5 dkg cukor • a tésztához: 25 dkg vaj • 45 dkg liszt • 4 evőkanál cukor • 4 evőkanál víz • 40 dkg bab vagy sárgaborsó
Elkészítés
1. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, hűtőbe tesszük.
2. A körtéket megtisztítjuk, cikkekre vágjuk és megszórjuk a cukorral.
3. A sütőt 180˚C-ra melegítjük.
4. A tésztát kilisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, s kivajazott tortaformába nyomkodjuk. A tészta alját villával megszurkáljuk.
5. A tészta közepébe sütőpapírt fektetünk, majd borsót vagy babot szórunk rá nehezéknek.
6. A sütőben 10 percig sütjük. A nehezéket és a sütőpapírt eltávolítjuk, majd elrendezzük a tésztán a körtéket.
7. Megszórjuk kevés cukorral, a sütőbe visszatéve 20 percig sütjük, míg a körték teteje karamellizálódik.
8. Angolkrémmel vagy fagylalttal tálaljuk.
Hozzávalók az angolkrémhez
2, 5 dl tej • 2,5 dl tejszín • 1 rúd vanília • 3 tojássárgája • 10 dkg cukor
Elkészítés
1. A tejet és a tejszínt egy főzőedénybe tesszük, majd a vaníliarudat egy késsel megnyitjuk, és a tejbe pergetjük belőle a vaníliát. Forralni kezdjük, majd 5 percig hagyjuk hűlni.
2. A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, majd a tejes-tejszínes keverékhez adjuk, és lassú tűzön melegíteni kezdjük, míg az első buborékok megjelennek a felszínén.
3. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Ismerje meg Niklas Ekstedtet, a svéd sztárszakácsot, aki ajánlotta ezt a receptet! Kíváncsi a szintén általa ajánlott céklás gravlaxra? Netán további körtés recepteket keres?
Hozzászólás