Körtetorta

Niklas Ekstedt, a svéd sztárszakács nagymamájának receptje egyszerű, de nagyszerű

Hozzávalók
4 körte 5 dkg cukor a tésztához: 25 dkg vaj 45 dkg liszt 4 evőkanál cukor 4 evőkanál víz 40 dkg bab vagy sárgaborsó

Elkészítés
1. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, hűtőbe tesszük.

2. A körtéket megtisztítjuk, cikkekre vágjuk és megszórjuk a cukorral.

3. A sütőt 180˚C-ra melegítjük.

4. A tésztát kilisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, s kivajazott tortaformába nyomkodjuk. A tészta alját villával megszurkáljuk.

5. A tészta közepébe sütőpapírt fektetünk, majd borsót vagy babot szórunk rá nehezéknek.

6. A sütőben 10 percig sütjük. A nehezéket és a sütőpapírt eltávolítjuk, majd elrendezzük a tésztán a körtéket.

7. Megszórjuk kevés cukorral, a sütőbe visszatéve 20 percig sütjük, míg a körték teteje karamellizálódik.

8. Angolkrémmel vagy fagylalttal tálaljuk.

Hozzávalók az angolkrémhez
2, 5 dl tej 2,5 dl tejszín 1 rúd vanília 3 tojássárgája 10 dkg cukor

Elkészítés
1. A tejet és a tejszínt egy főzőedénybe tesszük, majd a vaníliarudat egy késsel megnyitjuk, és a tejbe pergetjük belőle a vaníliát. Forralni kezdjük, majd 5 percig hagyjuk hűlni.

2. A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, majd a tejes-tejszínes keverékhez adjuk, és lassú tűzön melegíteni kezdjük, míg az első buborékok megjelennek a felszínén.

3. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
 

Ismerje meg Niklas Ekstedtet, a svéd sztárszakácsot, aki ajánlotta ezt a receptet! Kíváncsi a szintén általa ajánlott céklás gravlaxra? Netán további körtés recepteket keres?

Vote it up
184
Tetszett?Szavazzon rá!