Kövér házi kedvencek

Hozzánk hasonlóan a kutyák és a cicák is ki vannak téve a kóros elhízás veszélyének. Tegye az alábbiakat, hogy megelőzze a bajt

Sajnos a kóros elhízás nem csak minket, embereket fenyeget: egy amerikai felmérés szerint a kutyák 56, a macskák 53 százaléka küzd túlsúllyal, jelentős részüknek pedig a pluszkilók már az egészségüket veszélyezteti. Figyeljen oda kisállataira, mert a túlsúly vesebajhoz, rákos betegségekhez, magas vérnyomáshoz, 2-es típusú cukorbetegséghez és egyáltalán, rövidebb várható élettartamhoz vezethet! Ha háziállata elindult a túlsúlyhoz vezető úton, a következő módszerekkel fordíthatja vissza folyamatot:

Tanulmányozza az állateledel címkéjét
Az állateledelek címkéjén elöl szerepelnek azok az összetevők, amelyek nagyobb arányban találhatók meg az ételben. Ugyanakkor, csak mert egyiknél a hús szerepel legelöl, az még nem jelenti, hogy az volna a legegészségesebb választás: míg a víz csak hozzáad a tömeghez, a szárított hús is tartalmazhat megfelelő mennyiségű fehérjét és ásványi anyagokat. Legjobb, ha egyeztet állatorvosával, hogy ő mit ajánlana kisállatának.

Ha kedvence felszedett némi felesleget, az alacsony kalóriatartalmú, általában „light” vagy „lite” felirattal ellátott választék között kutakodjon – ne engedjen a „prémium”, „ínyenc falatok” és hasonló hívószavaknak!

Az még nem testmozgás, ha kiengedi a kertbe
Egy kutya testsúlyát csak 60 százalékban határozza meg az étrendje, a maradék 40 százalék a testmozgáson múlik – ellentétben a macskákkal, akiknek a mozgás csak 10 százalékban szól bele súlyukba. A kutyák többsége napi 30-60 perc aktív mozgást igényel, ahogy nem mellesleg ön is! Minél többet edzenek együtt, annál egészségesebbek lesznek mindketten.

Ugráltassa cicáját
Bár a macskának nincs szüksége a kutyákéhoz hasonló szigorúan rendszeres testmozgásra, némi ugrabugrálás és szaladgálás hozzájárulhat cicája egészségesének megőrzéséhez. Elég, ha napi 2-3 alkalommal 5 percet „rááldoz” kiskedvencére, már ha áldozathozatalnak kell nevezni azt, hogy egy kiscicával játszhat! Ráadásul különösebben készülnie sem kell: a macskák gyakorlatilag bármit boldogan üldözőbe vesznek, ami eléjük kerül és mozog, legyen szó speciális bolti játékról vagy egyszerűen egy zokniról, esetleg papírzacskóról!

Pontosan mérje ki az adagokat
Ne csak úgy nagyjából, szemre mérje a napi adagokat a tálba, hanem pontosan tartsa be az előírt mennyiséget (ahogy saját magának is tenné fogyókúra során). Állata testsúlyához viszonyítva adjon hozzá vagy vegyen el az adagból, de mindenképp vezessen naplót a házi kedvenc fogyasztásáról, hogy azt legközelebb az állatorvosának megmutathassa, aki így könnyebben vonhat majd le következtetéseket.

Csínján a jutalomfalatokkal
Régi szokás jutalomfalatokkal díjazni a szófogadó, ügyes állatokat, de erre a célra megfelel egy játék vagy egy kis mozgás is. Ha pedig mindenképpen az ínyenc falatokhoz ragaszkodik, akkor előre határozzon meg egy napi maximum adagot, és azt tartsa is egy külön tárolóban. A jutalmak osztogatásáért egy ember feleljen, hogy ne legyen kavarodás; ha pedig a tároló üres a nap végére, már nem nagyon tud mást tenni, vakargassa meg állatkája hasát.

Vote it up
276
Tetszett?Szavazzon rá!