Különös babonák

A fekete macskára vonatkozó ismert hiedelem mellett sok más efféle létezik a világ különböző részein

Fekete macska
Réges-rég az angol otthonokba látogató vendégeknek csókkal kellett üdvözölniük a család macskáját, hogy jó szerencsét hozzanak. A 16. században pedig a fehér macska számított a balszerencse jelének, nem úgy, mint most: a manapság elterjedt hit szerint ha fekete macska keresztezi valaki útját, az szerencsétlenséget hoz.

Más macskás hagyományok is éltek szerte a világon. Ha például Skóciában fekete macska jelent meg a küszöbön, a család úgy vélte, növekedni fog a vagyonuk. Olaszországban a tengerészfeleségek fekete macskát tartottak maguk mellett, hogy megelőzzék a tengeri csapásokat. Régen egyesek azt hitték, ha a macska tüsszent, az esőt jelez, mások pedig úgy gondolták, a cicák szokatlanul játékos viselkedése vihar érkezését vetíti előre.

Szivárvány
A szivárványt legtöbbször pozitív jelentéssel ruházzák fel, bár Skócia és Írország egyes részein úgy tartották, az olyan szivárvány, amelynek két vége ugyanabban a városban vagy szigeten ér le a földre, halált jelez. Néhol máig is úgy hiszik, hogy balszerencsét hoz, ha valaki ujjal mutogat a szivárványra, a Holdra vagy a csillagokra, mivel ezeket az égitesteket és jelenségeket régen isteneknek tartották, és tiszteletlenségnek számított mutogatni rájuk.

Üstökös
Széles körben elterjedt hiedelem volt, hogy az üstökösök feltűnése nagy horderejű eseményeket előz meg. A hullócsillagokról pedig több kultúrában úgy gondolták, megjósolja az egyszerű emberek halálát, hiszen úgy tartották, mindenkihez tartozik egy csillag az égbolton, mely a lelkét jelképezi.

Csengő fül
A fülben érzett viszketés, zúgás vagy melegség a babona szerint azt jelenti, hogy valaki beszél rólunk. Mindkét fülhöz más-más sajátos jelentés társult: a jobbhoz az, hogy az illető jót mond, a bal fülben érzett jelek pedig ennek az ellenkezőjét jelentik. A fül csengése szörnyű dolgokat is jósolhat: a hiedelem szerint egy közeli ember halálát jelezheti.

Visszatartott lélegzet
Észak-Amerikában, Európában és a világ más részein a gyerekek visszatartják a lélegzetüket, amikor temető mellett haladnak el, mivel attól félnek, belélegezhetik a nemrég elhunytak lelkét. A britek és a franciák körében is élt az az elterjedt hit, hogy minden temetőt annak a személynek a lelke őriz, akit utoljára temettek el ott. Az ő feladata, hogy őrködjön addig, amíg a következő embert nyugalomba helyezik. Más változat szerint aki először elhunyt az egyházközségből, az tartott őrséget az elkövetkező 12 hónapban.
 

Vajon a kakukkszó gyógyítja a hátfájást? Ismerjen meg efféle sajátos népi gyógymódokat, illetve tudja meg, a világon merre él a legtöbb szellemhívő!

Vote it up
312
Tetszett?Szavazzon rá!