Különös karácsony

Íme, pár játékos, kedves vagy éppen kimondottan furcsa ünnepi hagyomány a világ minden tájáról

Temetőlátogatás, pókhálós karácsonyfák, örömtüzek? Az efféle szokások mellett szinte elszürkül a mi betlehemezésünk, Jézuskának címzett leveleink és az ünnepi halászlé. Utazzon egyet a világ körül, és ismerjen meg pár sajátos karácsonyi hagyományt – ezután egész más színben fogja látni az ünnepeket!

Ausztrália: tengerparti karácsony
Az északi féltekéről nézve meglehetősen szokatlan gondolatnak tűnik perzselő melegben, szüntelen napsütésben, napbarnított szörfösök társaságában ünnepelni a karácsonyt, de Ausztráliában ez teljesen természetes dolog. Hóesés, fagyos szél és szánkózás helyett odalent mindenki a strandra veszi az irányt, ahol piknikezéssel, úszással és röplabdázással múlatják az időt.

Japán: KFC
Bár Japánban nem igazán ünneplik a karácsonyt, létezik egy december 25-ei szokás, melynek középpontjában a KFC áll. A gyorsétterem speciális receptje annyira népszerű ilyenkor, hogy minden vendégnek azt tanácsolják, két hónapra előre adja le az ünnepi rendelést. A csirkeőrület még 1974-ben kezdődött, amikor a KFC vezetői először kínáltak karácsonyi menüt azoknak az idelátogató külföldieknek, akik a saját tradicionális vacsorájukhoz hasonló ételekre vágytak. Később a helyiek is felkarolták az ötletet, így ez a sajátos gyorséttermi szokás már 40 éve folytatódik.

Spanyolország: caganer
Vajon mire készül a caganer, ez letolt nadrággal guggoló férfi figura a betlehemi jelenetek valamely félreeső zugában? Nos, ha lefordítjuk a nevét, máris kiderül: ő a kakáló. A néphagyomány szerint a földműveseket szegényes termés és balszerencse sújtja, ha kifelejtik a caganert a betlehemesből. Manapság a karácsonyi vásárokon a hagyományos figurák mellett új változatokat is árulnak, melyek híres embereket, például focistákat, rocksztárokat vagy akár Barack Obamát ábrázolják.

Wales: Mari Lwyd
December végétől január elejéig Walesben bármikor bekopogtathat egy furcsa látogató: egy hosszú póznára feltűzött, lepedővel letakart, gondosan feldíszített lókoponya. Nem más ő, mint a Mari Lwyd, vagyis a szürke kanca, öt-hat vidám kísérője társaságában. Semmi ok a félelemre: a ló és gazdái énekelve járják a várost, és rímversenyre hívják ki a lakókat. A rögtönzésben rendszerint a Mari Lwyd és barátai nyernek; ennek fejében bebocsátást nyernek a házba vagy a kocsmába, ahová állítólag szerencsét hoznak.

Finnország: temetőjárás
Finnországban az a szokás, hogy karácsony este, napnyugtakor az emberek meglátogatják elhunyt rokonaikat. Sok temetőben és templomban rövid istentiszteletet is tartanak zsolozsmával és elmélkedéssel, miközben a családtagok szeretteik emlékére lámpásokat és gyertyákat gyújtanak a sírokon. Ez a megható hagyomány az 1920-as években alakult ki, mikor elkezdtek gyertyát vinni az első világháborúban elesett katonák sírjára.

Guatemala: La Quema del Diablo
December 7-e táján a guatemalaiak kisöprik az otthonukat, összegyűjtik a szemetet a ház körül, és a nagy kupac hulladékot felhalmozzák az utcán. Legvégül feltesznek a rakás tetejére egy ördögöt jelképező bábut, és az egészet lángba borítják. Ezután már kezdődhet az advent! A jelképes tisztító szertartás a hagyomány szerint elűzi a gonosz szellemeket az elkövetkező ünnepek előtt.

Mexikó: Flores de Noche Buena
A mikulásvirág és a karácsony összetartozását a mexikóiaknak köszönhetjük. A legenda szerint egy szegény testvérpár csak egy csokor gizgazt tudott vinni a kis Jézusnak a templomba. A többi gyerek kinevette a silány ajándékot, ám egyszerre csoda történt: mindegyik ágon egy-egy vörös, csillag alakú virág kezdett kibomlani. A virágok a Flores de Noche Buena, azaz a Szenteste virágai néven váltak ismertté.

Olaszország: Befana
Olaszországban a csúnya, de kedves öreg boszorkány, Befana intézi az ajándékozást. Vízkereszt előestéjén, január 5-én az előzékeny szülők kitesznek az ablakba egy tányér ételt és némi bort a boszorkánynak. A seprűnyélen lovagló Befana a kéményen keresztül játékokat, ruhát és édességet hoz a jó gyerekeknek. Január 6-a reggelén boldog arcocskák örülnek a bőkezű ajándékoknak.

Izland: a karácsonyi legények
Az izlandi gyerekek karácsony előtt igyekeznek a legjobb formájukat mutatni. December 12-től 23-áig mindegyikük kint hagyja az ablakban az egyik cipőjét. Éjjel, miközben alszanak, 13 mesebeli karácsonyi legény száll alá a hegyekből, és a jó gyerekek cipőjébe ajándékokat tesz, a rosszakéba viszont krumplit. A hagyomány ennél eredetileg baljósabb hangulatú volt: sok szülő ezekkel a félelmetes éjszakai látogatásokkal próbálta viselkedésre bírni a gyerekeket.

Skócia: Hogmanay
A Hogmanay, vagyis az újévi ünneplés Skóciában elhomályosítja a karácsonyt. December 25-ét jellemzően mindenki csendesen, családi körben tölti, a Hogmanay alkalmával viszont vidám hangoskodással köszöntik az új év érkezését. Az egyik legfontosabb hagyomány az első látogatóval kapcsolatos. Ahogy az óra elüti az éjfélt, minden szem a bejáratra szegeződik: az a személy ugyanis, aki először lépi át a küszöböt, az elkövetkező év jószerencséjének záloga. A legszerencsésebb, ha sötét hajú férfi érkezik: a nők vagy a szőke férfiak állítólag szerencsétlenséget jeleznek. Az első látogató tiszte az is, hogy bizonyos ajándékokat hozzon, így például a gazdagságot jelképező érméket, kenyeret, a jókedv jelképeként pedig whiskeyt.

Ukrajna: pókhálós fa
Ukrajnában a karácsonyfákat gyakran pókháló borítja. Egy ősi legendában egy szegény család fenyőtobozból nevelt magának karácsonyfát. A gyerekeket annyira lázba hozta a saját fa, hogy hónapokon át tervezgették, miként díszítik majd fel az ünnepre. A családnak azonban egy garasa sem volt, így a fa üresen maradt. Ám amikor a gyerekek felébredtek, azt látták, hogy a pókok ragyogó selyemhálókat fontak a fenyő ágai köré, és ahogy a reggeli nap fénye játszott az ágakon, mindegyik szál ezüstté és arannyá változott. Manapság Ukrajnában azért aggatnak pókhálókat a karácsonyfára, hogy a következő esztendő szerencsés legyen.

Vote it up
223
Tetszett?Szavazzon rá!