Küzdelem a levelekért

A szobanövényeket is megviseli a tél. Néhány tanács, hogy kedvenc virágai ilyenkor is pompázzanak

Figyeljen a páratartalomra!
A száraz levegő árt a növényeknek. Vásároljon ultrahangos légpárásítót, vagy permetezzen kézi pumpával, de óvatosan: egyes növények levelei érzékenyek a vízcseppekre, és a túl magas páratartalom fogékonyabbá teszi a szobanövényeket a fertőzésekre.

Keressen kártevőket!
Időnként ellenőrizze nagyítóval a levelek fonákját, a hajtások rejtett részeit. Élősködőre utalhat a cserépen található ragacs is. Ha tetű nyomaira bukkan, szedje össze, és permetezze a növényt szappanos oldattal. Ha nagyobb a baj, kérjen tanácsot és vegyszert egy kertészeti boltban.

Ne locsoljon kemény vízzel!
A növények többsége nem kedveli a magas kalciumtartalmú, vagyis kemény vizet, márpedig a vezetékes víz többnyire ilyen. Erre utal, ha a virágföld felszínén fehér mészdarabkák láthatók. Locsolás előtt érdemes felforralni a vizet, majd szobahőmérsékletre lehűteni, de még jobb az ilyen hőfokú esővíz, esetleg a hólé.

Óvatosan a tápanyaggal!
A hűvös helyen áttelelő növényeknél fokozatosan csökkenteni kell a trágyázást. Ha viszont a növény szobahőmérsékleten telel át, és virágot bont, intenzív tápanyag-utánpótlásra lehet szükség: ilyenkor két-három hetente adagoljon műtrágyát a virágföldbe.

Havonta fürdesse a virágait!
Poros levelekkel a növény kevésbé tudja hasznosítani a fényt, így nem megfelelő a tápanyagcseréje. Ha kádban fürdeti, használjon langyos vizet.

Vote it up
427
Tetszett?Szavazzon rá!