Kalácspuding

Maradékból is lehet istenit rittyenteni. Ha például szikkadt, száraz, repedezett a kalács, pudingot rá!

Hozzávalók 6 személyre
40 dkg száraz kalács 6 db tojás 15 dkg cukor 0,25 kiskanál só + 1 csipet 3,2 dl tejszín 3 dl zsíros tej 1 kiskanál vaníliakivonat 6 dkg barna cukor 3 evőkanál vaj 2 evőkanál barna rum 1 kiskanál citromlé 4 db banán

A karamellszószhoz: 15 dkg porcukor 3 dl tejszín 1 evőkanál barna rum 0,25 kiskanál só 1 evőkanál vaj

Elkészítés
1.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A kalácsot kockára vágjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsiben enyhén megpirítjuk.

2. A szószhoz a porcukrot egy serpenyőbe szitáljuk, majd kis lángon kevergetve karamellizálni kezdjük. Amikor már borostyánszínű, hozzáadunk 2,5 dl tejszínt, a rumot és a sót, és 1 perc alatt besűrítjük. Ezután hozzákeverjük a maradék tejszínt, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük.

3. A tojásokat kikeverjük a cukorral és 1/8 kiskanál sóval. A tejszínt és a tejet forralni kezdjük, majd hozzáadjuk a tojásos keveréket, és kis lángon folyamatosan kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve a pudinghoz adjuk a vaníliát, és 30 percre félretesszük hűlni.

4. A barna cukrot és a vajat addig hevítjük, míg krémes állagú nem lesz, ekkor hozzákeverjük a rumot, a citromlét és 1/4 kiskanál sót. Hozzáadjuk a karikára vágott banánt, átforgatjuk benne, majd levesszük a tűzről.

5. A kalács felét egy kivajazott sütőedénybe rendezzük. Rákanalazzuk a banán felét, majd rátesszük a maradék kalácsot, végül újra banán következik. A tetejét meglocsoljuk a pudinggal, majd 30 percig állni hagyjuk, hogy a kalács megszívja magát (időnként át is nyomkodhatjuk).

6. A sütőt ismét előmelegítjük 180 °C-ra. A sütőedényt egy nagyobb tepsibe állítjuk, és azt félig megtöltjük vízzel. A pudingot alufóliával letakarva 30 percig vízfürdőben sütjük, és eltávolítjuk a fóliát, és a tetejét aranybarnára sütjük. A sütőedényt kiemeljük a vízből, a pudingot 15 percig állni hagyjuk, majd szobahőmérsékleten, a felmelegített karamellszósszal meglocsolva tálaljuk.

Vote it up
19
Tetszett?Szavazzon rá!