Kalóriacsökkentő trükkök

Hét egyszerű módszer, amely segíthet ellenállni a kísértésnek, így megacélozhatja akaraterejét

Fizessen többet a kisebb csomagért! Anyagi szempontból ez a tanács ésszerűtlennek hangzik, hisz a kisebb csomagban az egységnyi súlyú áru többe kerül. Segíthet viszont a fogyásban. A vizsgálatok kimutatták, hogy kevesebbet eszünk, ha eleve kevesebb áll rendelkezésre. Ennek részben az az oka, hogy a kisebb kiszerelés esetén el kell gondolkodnunk azon, hogy kinyitunk-e még egy csomagot. Emellett a magasabb ár is az evés visszafogására ösztönöz minket.

Ne is lássa! Ami nincs, azt nem tudja megenni. Nézze át az összes szekrényt és fiókot, valamint a hűtőt és a fagyasztót, s dobjon ki minden olyan kalóriadús, zsírban gazdag ételt, amelyről tudja, hogy nem mindig képes ellenállni neki. Biztos, hogy jobban jár, ha ezek a finomságok nem a gyomrában, hanem a szemétben kötnek ki. Egy kis kekszet azért illene hagyni a családtagoknak és a vendégeknek? Tegyen néhány csomagot egy eldugott polcra, és ne is gondoljon rájuk!

Törje maga! Lehetőleg ne vásároljon hámozott olajos magvakat. Ha saját kezűleg kell megtisztítania őket, jóval kevesebbet fog belőlük enni. Ráadásul mindenfajta feldolgozás jelentősen csökkenti a tápértéküket. Így tehát az a kis erőfeszítés a diótörővel nemcsak az elfogyasztott mennyiséget korlátozza, hanem frissebb, ízletesebb árut is eredményez, amelyben több az egészséges vitamin és ásványi anyag. Ráadásul még a megpucolásukkal is éget néhány kalóriát.

Válassza az egyszerűbbet! Gyorsan fogyhat, és szenvednie sem kell, ha sikerül ügyesen kiváltania a leginkább vágyott ételeket. A burgonyát például ne olajban, hanem sütőben süsse, és a rengeteg tejszínt tartalmazó jégkrémek helyett vegyen inkább zsírszegény változatokat.

Rejtse el! Ha nem tud ellenállni a finomságok csábításának, a következő módszerrel nemcsak a kalóriabevitelt csökkentheti, de egy kis pénzt is megtakaríthat. Oda tegye a kekszeket és az édességeket, ahol nincsenek szem előtt, vagy tartsa őket átlátszatlan edényben. Még jobb, ha a lehető legtávolabb viszi őket az asztaltól. Egy négy hétig tartó kutatásban 40 titkárnő csokoládéfogyasztását kísérték figyelemmel. Megállapították, hogy átlagosan 2,2-szer több csokit ettek azokon a napokon, amikor az édességet számukra jól látható helyre, például átlátszó üvegbe tették. Miután a finomságot közvetlenül az asztalukra rakták, még 1,8-szor több fogyott belőle. Ez azt bizonyítja, hogy a kísértés tárgyának távol tartása kulcsfontosságú az ellenállás szempontjából.

Majszoljon gyümölcsöt! Két étkezés között egyen meg egy körtét, egy almát vagy maréknyi friss epret. Az élelmiszeripar ugyan nem reklámozza, de e gyümölcsök mindegyike másfél gramm rostot tartalmaz. Ez a rostmennyiség önmagában elég lehet ahhoz, hogy csökkentse az elhízás kockázatát, bár természetesen minél többet fogyasztunk belőlük, annál jobb. Amellett, hogy hizlalás nélkül laktatnak (mert a bennük lévő kalória nem szívódik fel), fokozzák azon hormonok vérbe juttatását, amelyek az úgynevezett „jóllakottság jelzést” küldik az agyba.

Határozza meg előre az adagokat Vannak esetek, amikor a lefagyasztott étel hasznosabb a fogyókúra szempontjából, mint a friss. Erre a felfedezésre jutottak az Illinois-i Egyetem kutatói, amikor összehasonlították két, körülbelül ugyanolyan mértékben elhízott férfiakból álló csoport étkezési szokásait. Az egyik társaság tagjai naponta kétszer előre lefagyasztott élelmiszereket ettek, míg a másik közösséghez tartozók friss hozzávalókból készítették el ételeiket. Mindkét csoport az elfogadott tudományos elveknek megfelelően táplálkozott, a napi bevitelt 1700 kalóriában korlátozták. Az összes megfigyelt személy fogyott, ám azok, akik a fagyasztott ételeket választották, átlagosan 2,25 kg-mal többet adtak le. Egy másik vizsgálat, amelyet túlsúlyos nők körében végeztek, hasonló eredményeket hozott. Mi lehet a titok nyitja? Talán az, hogy az előre csomagolt, fagyasztott ételeknél eleve „behatárolt” az elfogyasztható adag nagysága.
 

Kíváncsi 1500 hasonló tippre? Kattintson!

Vote it up
256
Tetszett?Szavazzon rá!