Kalauz a munkahelyi testbeszédhez

Tegye kellemesebbé a munkahelyi légkört azáltal, hogy megérti kollégái öntudatlanul adott jelzéseit

Akarva-akaratlanul társalgásunk 50-100%-át testbeszéd teszi ki. Mivel az emberek a munkahelyükön nem mindig azt mondják, amit gondolnak, Robert Phipps, a BBC televízió ötös csatornája Trisha Goddard-show-jának rendszeres testbeszédszakértője az alábbi tanácsokkal segít értelmezni a nem szóbeli jeleket:

Szemtől szemben
A szemkontaktus a testbeszéd egyik legfontosabb megnyilvánulása. Néhány másodpercig általában könnyen elviseljük, de ennél tovább már tolakodónak, nyomasztónak érezhetjük. Ha pedig olyan kollégával beszélünk, aki sokszor néz félre, feltételezhetjük, hogy untatja az eszmecsere (vagy csak félszeg fajta).

Utánozó majmok előnyben
Amikor valaki egy hullámhosszra kerül velünk, gyakran veszi fel ugyanazt a testtartást, amelyet mi. Ha tehát mások utánozni kezdenek bennünket, az azt jelenti, hogy nyitottak az elgondolásaink iránt. Aki viszont törzsével és lábával elfordul tőlünk, még ha közben ránk néz is, az azt árulja el, hogy már menne, méghozzá abban az irányban, amerre a lába mutat.

Elzárkózás
Az emberek zöme karba teszi a kezét, ha védekező vagy elutasító hangulatban van. Így amikor valaki szóban egyetért velünk, de összefonja a karját, valójában nem ért egyet. Ez a távolságtartás mindaddig fennáll, amíg le nem ereszti a kezét, ezért ha ki akarjuk találni, mi zavarja, vagy nyitásra próbáljuk késztetni, akkor adjunk a kezébe valamit, amit meg kell néznie, vagy bízzunk rá valami feladatot, például írassunk le vele valamit.

Gondolatébresztő
Egy munkatárs betanításakor nem árt megismerni az észjárását. Ha a szeme folyton balra felfelé mozog, miközben beszélünk hozzá, akkor a vizuális ingerek alapján tanul, ha mindig balra néz, akkor a hallására támaszkodik, ha pedig jobbra és lefelé nézeget, akkor az érzelmeire hagyatkozik.

Átlátszó hazugságok
Amikor valaki hazudik, hajlamos kevésbé kifejezően gesztikulálni, ugyanakkor sokat vonogatja a vállát, és az arcához nyúlkál. A szájat eltakaró tenyér vagy ujjak megtévesztésről árulkodnak – az agy tudat alatt utasítja a kezet, hogy fojtsa el az álságos szavakat.

Fő a fej
Az oldalra billenő fej a hallottak iránti érdeklődést jelez. A leszegett fej kifogásoló, helytelenítő, bíráló hozzáállást tükröz. A tenyérrel megtámasztott fej unatkozást sejtet.

Vote it up
267
Tetszett?Szavazzon rá!