Karácsonyfa kisokos

Hasznos ötletek és trükkök, hogy a karácsonyfa teljes pompájában tündököljön az ünnepek alatt

A legszebb műfenyő sem helyettesíthet egy valódi, élő fát, melynek finom illata az egész lakást átjárja. Lehet akár kicsi, asztalra állítható, akár 3 méter magas óriás, a karácsonyfa az ünnepi dekoráció központi eleme. Íme, pár tanács, hogy a friss fenyő az ünnepek végéig megőrizze legjobb formáját.

A karácsonyfa kiválasztása
Jelölje ki a helyet, ahová felállítja a fát! Fontos, hogy ne legyen a közelben erős hőforrás, ne tegye például közvetlenül egy napos ablakba, kandalló vagy fűtőtest közelébe.

 Döntse el, milyen méretű fára van szüksége. Nemcsak a magasság, a szélesség is számít: lehet, hogy befér a szobába egy 2 méter magas fa, de vajon elég-e a hely ahhoz, hogy másfél méter átmérőjű legyen? A magasság meghatározásakor hagyjon még kb. 45 cm-t az állvány és a csúcsdísz számára.

 A faválasztás személyes ízlésétől függ: karcsúbb vagy klasszikus formájú karácsonyfát szeretne? Ritkább vagy sűrű, tömött ágakkal? Erős vagy inkább enyhe fenyőillatra vágyik? A mélyzöld vagy kékeszöld tűlevelek tetszenek jobban?

 Ellenőrizze, mennyire száraz a fa! Tenyerével lazán fogja körbe az egyik ágat, és húzza végig rajta a kezét, átfuttatva az ujjai között. Ha a fenyő friss, csak néhány tűlevél fog lepotyogni. Egy másik gyors módszer, hogy a függőlegesen tartott fa törzsét párszor hozzáütögeti a talajhoz. A zöld tűleveleknek nem szabad leesniük a fáról.

 Keresse a szép egyenes törzsű fákat! Ne válasszon olyat, amelyiknek meghasadt a törzse, penészes szagot áraszt, ráncos a kérge, vagy kókadtnak tűnik.

A karácsonyfa ápolása
Ha már kiválasztotta a tökéletes fát, a következő tanácsokat követve a lehető legtovább frissen tarthatja.

 Távolítson el 0,5–2,5 cm-t a törzs vágott részéből: ehhez egyszerűen csak fűrészeljen le belőle merőlegesen egy darabot. Ezután rögtön állítsa vízbe a fát.

 Lehetőleg használjon olyan karácsonyfaállványt, amelybe a fa pontosan beleillik – ne farigcsálja le a törzset. Még jobb az olyan állvány, melyben víztartály is van.

 Mindennap ellenőrizze a vízszintet! Egy átlagos fa naponta 1-4,5 liter vizet képes felszívni. A víz szintje mindig lepje el a levágott fatörzset, ha ugyanis nem ér bele, a vágási felületen egy vékony gyantaréteg képződhet, mely megakadályozza, hogy a fa felszívja a nedvességet.

 Addig is, amíg eljön a karácsony, a fenyőfát hűvös és száraz helyen, széltől és naptól védve tárolja. Ne feledje néha megnézni, mennyi víz van a tartályban, s ha szükséges, töltse fel.

Vote it up
336
Tetszett?Szavazzon rá!