Karácsonyi díszek házilag

Az ünnepre hangolódás remek módja a közös díszkészítés, ráadásul egyedivé is varázsolhatjuk így a karácsonyfát

Kristálycsillag
E fényben ragyogó csillag nemcsak a karácsonyfára illik, de gyertyákat és ajándékokat is díszíthetünk vele

Alapanyagok
12 db 12 mm-es színjátszó kristálygyöngy 30 cm hosszú, 1 mm vastag ékszerdrót  6 db 8 mm-es színjátszó üveggyöngy  6 cm gyöngyfűző drót

Elkészítés
1. Harmadoljuk el a csípőfogóval a drótot, és egyik végére hajlítsunk kis hurkot fogóval.

2. Fűzzünk fel két-két kristálygyöngyöt, két-két üveggyöngyöt, majd újabb két-két kristálygyöngyöt mindegyik darabra. A drótok másik végét is hajlítsuk vissza hurokba.

3. Illesszük össze a darabokat csillag alakúra. Az üveggyöngyöket úgy válasszuk szét, hogy a drótok közepén maradjon 2 cm-es szabad hely.

4. A keresztirányú darabokat fogóval hajlítsuk rá a függőlegesekre.

5. A gyöngyfűző drótot hurkoljuk meg, végül akasszuk rá a csillagot. 

Só-liszt gyurma díszek
Gyorsan elkészíthetjük a képen látható natúr színű, lakkozott, angyal formájú díszeket

Alapanyagok
2 csésze finomliszt 1 csésze só 1 csésze víz

Elkészítés
1. Mély tálban a víz felével keverjük össze az alapanyagokat, és gyúrjuk sima állagúvá. Fokozatosan adjuk hozzá a maradék vizet, míg kemény masszát nem kapunk. Fontos, hogy ne ragadjon!

2. Gyúrjuk át alaposan, majd terítsük a masszát sütőpapírra, és nyújtsuk ki. A formázáshoz használjunk süteménykiszúrót vagy sablont, amit késsel vágjunk körbe. A felfüggesztéshez fogvájóval szúrjunk lyukat a formába. A lyuk legyen nagyobb a szükségesnél, mert sütés közben összeszűkül. Sütőben 120 °C-on addig süssük, amíg a massza kemény nem lesz.

3. A díszeket színezzük akril- vagy dekorfestékkel, s végül fényes vagy matt lakkal is fessük át, hogy még szebbek legyenek.

Masnis díszek
Öltöztetik a fát, és gyorsan megváltoztathatja velük a dekoráció hangulatát. Az élénkpiros szín vidám, míg a mélybordó komolyabb hatást kelt

Elkészítés
1. A nagy, színes papírmasnik 20 cm szélesek. Készítsen két, egyenként 45 cm hosszú papírcsíkból két nagy hurkot. A masni szárához vágjon egy-egy 46 cm hosszú csíkot, s mindkét végét alakítsa V alakúra. A két hurkot és a szárat középen csípje vagy ráncolja össze, majd kisebb szalaggal kösse át. Rögzítse hátul ragasztószalaggal, majd az összeillesztésnél szúrja át egy darab dróttal, és függessze a fára.

2. Helyezzen egymásra két különböző szélességű és típusú szalagot, például egy széles szatént és egy keskeny, skót kockás mintájút. Kísérletezzen drótszegélyes szalaggal is, a látványos csomagolások gyakori kellékével.

Mézeskalács díszek
A gusztusos, cukormázzal díszített sütemények a karácsonyfa hangulatos díszei lesznek

Hozzávalók
3 evőkanál méz 1 evőkanál vaj 20 dkg barna cukor 3 tojássárgája 70 dkg finomliszt 1,5 teáskanál szódabikarbóna 1 evőkanál őrölt gyömbér 1,2 dl tej

Elkészítés
1. A hozzávalókat gyúrja sima, lágy tésztává, majd a lisztezett deszkán vékonyra (körülbelül 6 mm-re) kinyújtott tésztát csillag alakú sütikiszúróval szaggassa ki. A csillagformákba szúrjon lyukat, s helyezze a formákat tepsire.

2. 180 °C-os sütőben (gázsütőnél 4-es fokozat) mintegy 15 perc alatt sülnek át. Öt percig hagyja a mézeskalács díszeket a tepsin, azután rakja át őket a rácsra hűlni.

3. Töltsön díszítő cukormázat papír nyomózsákba, csippentse le a zsák csücskét, s kezdje el a díszítést.

4. Először a sütemények szélére nyomjon vékony cukormáz csíkot, s hagyja picit állni. Ezután a pár csepp vízzel hígított cukormázzal töltse ki a sütik közepét, így egyenletesen és teljesen be tudja őket vonni.

5. Ha a cukormáz megszilárdult, különféle geometrikus alakzatokkal díszítheti őket. A csillagok ágait és közepét cukormázba nyomott gyöngyökkel dekorálhatja tovább.

6. Az elkészült mézeskalács díszeket hagyja száradni. Végül fűzzön vékony szalagot vagy ezüstzsinórt a lyukakba, és függessze fel őket a fára.

Festett fémfüggők
Ezek a csillogó díszek tartósabbak lesznek, ha hungarocell-lapra ragasztjuk a domborított fémlemezt. Így évről év re újra elővehetjük őket

Alapanyagok
15×10 cm-es ezüstszínű fémlap hungarocell-lap  halványkék, zöld, narancssárga, sárga és lila akrilfesték 3 db 30 cm hosszú, 3 mm széles kék szalag

Elkészítés
1. Pauszpapírra rajzoljunk csillagsablont. A sablont tegyük a fémlapra (kétoldalú ragasztószalaggal rögzíthetjük is). A domborítást puha felületen végezzük. Egy kifogyott tollbetéttel vagy fémdomborítóval rajzoljuk át a csillag vonalait, így a fémlemez hátoldalán kiemelkedik a minta.

2. Vegyük le a sablont, és a csillag szegélyébe domborítsunk pöttyöket. Ugyanígy mintázzuk ki a belső csillag szélét is.

3. Körben 3 mm-es ráhagyással vágjuk ki a csillagot. Ragasszuk fel a hungarocell-lapra, majd sniccerrel óvatosan vágjuk ki.

4. A külső és a belső csillag szegélyét fessük világoskékre, a pöttyöket hagyjuk a festékből kidomborodni. Ezután a többi részt – a hungarocell-lap szélét is – fessük narancssárgára, a középső csillagot pedig lilára.

5. Ragasztószalaggal rögzítsük a szalagot a dísz hátoldalára, így felfüggeszthetjük a fára. Hasonlóan készíthetünk karácsonyfa és a cukorpálca alakú díszt is.

Vote it up
365
Tetszett?Szavazzon rá!