Karácsonyi dekoráció saját kezűleg

Íme, öt könnyen megvalósítható remek ötlet, hogy ünnepi hangulatot teremtsen otthonában

Piros-arany cserepek
Az egyszerűségükben szép tárolóeszközök az ünnepi asztal hangulatos kellékei lehetnek

Alapanyagok
különböző méretű agyagcserepek fehér alapozófesték  kartonpapír  piros és aranyszínű akrilfesték  matt lakk

Elkészítés
1. Lapos ecsettel vigyük fel a fehér alapozót a cserepekre, majd száradás után alaposan csiszoljuk át őket finom csiszolópapírral. Portalanítsuk a felületet.

2. Kartonpapírra rajzoljunk csillag- és fenyőmintát, majd a stencil elkészítéséhez sniccerrel gondosan vágjuk ki a mintákat, így a papíron megkapjuk a negatívot.

3. Ceruzával húzzunk két függőleges vonalat a cserepek két egymással szembeni oldalán. A belsejüket fessük aranyszínűre, a külső rész egyik felét pirosra, a másikat aranyra. A festéshez használjunk közepes méretű, kerek ecsetet. A festéket egyenletesen vigyük fel, a színek találkozásánál ügyeljünk a pontos vonalvezetésre. A cserép peremén fordítva alkalmazott piros és arany kontrasztot alkot, és játékossá teszi az összképet.

4. A stencil középvonalát (a negatív mintát) igazítsuk a cserép függőleges vonalára (lásd a nagy képet), majd a papírt rögzítsük a maszkolószalaggal. Fedjük le egy darab kartonpapírral a minta egyik felét, majd a másik felét fessük aranyra. Vegyük le a kartonpapírt, és hagyjuk a mintát száradni.

5. Most a minta festett felét takarjuk le a kartonpapírral, és a másik felét fessük pirosra. Hagyjuk megszáradni, végül kenjük át az egészet vékony réteg matt lakkal.

Világító tasakok
A beléjük helyezett mécses vagy LED-izzó fényével megvilágított csillagminták ünnepi hangulatot árasztanak

Alapanyagok
fehér és aranyszínű papír vékony kartonpapír üveg mécsestartó és mécses

Elkészítés
1. Az innen letölthető sablont, miután kellően felnagyítottuk, a csillagokkal és a hullócsillagokkal együtt ceruzával másoljuk át pauszra. Aztán másoljuk át a fehér és az aranyszínű papírra – egyikre a csillagokat, másikra a hullócsillagokat.

2. Vágjuk ki a sablonokat – a felső széleket cikcakkollóval is lehet. A csillagokat és a hullócsillagokat a feketék kivételével sniccerrel vagy hegyes kisollóval vágjuk ki.

3. „Völgyhajtással” vagy „hegyhajtással” (lásd a sablont) élezzük meg a hajtásvonalakat: először a tasakok alján a hosszú vonalakat hajtsuk be, utána a sarkokat és az oldalvonalakat is. Ragasszuk össze a zacskók hosszanti oldalait. A fenékrészhez hajtsuk be az alja két rövidebb, majd a hosszabb oldalak felőli részét, és az egymást fedő sarkokat ragasszuk egymásra.

4. Vágjunk ki egy 7,5×10 cm méretű kartonpapírt, a széleit ragasztóval kenjük be, és simítsuk belül a tasak fenekére. Ez merevíti meg az alját.

5. Ragasszuk a második pontban kivágott mintákat a tasakok elejére, és radírozzuk ki a ceruzanyomokat. A kivágott és a ragasztott minta kombinációja fény-árnyék hatást kelt.

6. Helyezzük mécsestartóba vagy kisebb üvegbe a mécseseket, gyújtsuk meg, és óvatosan tegyük őket a zacskókba.

Ötletek: A fehér és aranyszínű tasakok helyett készíthetünk színeseket is, például klasszikus piros-zöld összeállítást. Használhatunk LED fénnyel világító mécseseket is, melyek biztonságosak, nem okoznak tüzet.

Bohókás zoknik
Akassza az ablakkilincsre a vidám színű kötött karácsonyi zoknit, és kerüljön bele ajándék is

Alapanyagok
100 g Red Heart Las Vegas zöld 50 g Red Heart Las Vegas fehér 15–15 g pink és narancssárga vastag fonal

Méret: a szárától a sarkáig kb. 23 cm, a sarkától a lábujjakig 20 cm.

Mintanégyzet: 18 szem és 28 sor simakötéssel, 6-os kötőtűvel kötve = 10 cm-es négyzet.

Harisnyakötés: Sima szemeket kötünk a színoldalon, fordítottat a munka fonákoldalán.

A munka menete
A zokni szára: 5 tűvel dolgozunk a zokni színoldalán. A zöld fonallal dolgozunk, 48 szemet szedünk fel, amit elosztunk a 4 kötőtűn, így 12 szem jut mindegyikre. Patentkötéssel, 2 fordított, 2 sima váltakozásával kötünk 5 sort, aztán harisnyakötéssel folytatjuk 20 cm magasságig.

Sarokrész: 3 tűvel dolgozunk a zokni szín- és fonákoldalán, soronként fordulva. A 48 szemből 24 (vagyis a fele) két tűn pihen, amíg a másik 24 szemmel dolgozunk a sarokrész kialakításán. A sorok elején 1 szemet fogyasztunk, aztán simán kötjük végig a sort. A fordított oldalon is 1 szemet fogyasztunk, aztán fordított szemekkel kötjük végig a sort. Ezt ismételjük 10 soron át, így 14 szem marad a tűn. A következő sortól minden sor elején visszaöltünk az előző sor fogyasztott szélszemébe, és 1 szemet szaporítunk, aztán végigkötjük a sort sima, illetve fordított szemekkel. Ezt ismételjük 10 soron át, amíg ismét 24 szem lesz a tűkön, és közben kialakul a sarokrész.

Lábfej: 5 tűvel dolgozunk a zokni színoldalán. A 48 szemet ismét szétosztjuk a 4 tűre, 12-12 szemenként. Simakötéssel kötünk 10 cm magasságig.

A zokni orr-része: 5 tűvel dolgozunk a zokni színoldalán. A zokni orr-részét úgy alakítjuk ki, hogy minden sorban fogyasztunk egy-egy szemet az egyes tűk első szeméből, vagyis soronként 4 szemmel lesz kevesebb a tűkön. Így kötünk, amíg elfogynak a szemek.

Befejezés: a zokni szárát rövid pálcasorral körbehorgoljuk, majd még 20 láncszemet horgolunk. Ebből lesz az a fülecske, amellyel felakaszthatjuk az ablakkilincsre.

A megkötött zoknit díszítsük fel, hogy tényleg olyan legyen, mint a karácsonyfa. A fehér meg a színes fonalakból „gömbdíszeket” horgolunk, tetszőleges távolságokra egymástól. A horgolótűvel a szemek közé szúrunk a díszítőszállal, ráhajtjuk a fonalat, és ismét beleszúrunk ugyanabba a szembe, egymás után 3-4 alkalommal, amíg szép gömbölyű díszt nem kapunk.

Díszek a korláton
Szokatlan dekoráció a halvány szürkészöld levelekből kötött csokor és a merész, skarlátvörös szalaggal átkötött díszek kompozíciója

Alapanyagok
kb. 8 cm átmérőjű piros gömbdíszek szép, kis levelű eukaliptuszágak vékony drót vastagabb drót 5 cm széles piros organza vagy drótszélű szalag, csokronként 1-1 m apró szögek vagy damil

Elkészítés
1. A korlátrudak számától függően vásároljunk kellő mennyiségű díszt, szalagot és örökzöld ágat. Vágjuk 20 cm hosszúra az eukaliptuszágakat, és készítsünk egyforma csokrokat.

2. Mindegyiket a vastagabb dróttal kössük össze szorosan. Ügyeljünk, hogy a csokrok mérete és alakja egyforma legyen.

3. A vékony dróttal erősítsünk egy-egy díszt a csokrokhoz. A drót végét hátul tekerjük meg és hajlítsunk belőle hurkot, így az akasztó rejtve marad. A fölösleges drótot vágjuk le a drótvágóval.

4. A dekorációt a dróthurkon átfűzött, keskeny piros szalaggal kössük a korlátrúdhoz.

5. A kompozíciót masnival tehetjük teljessé. Az organza vagy drótszélű szalaggal kössük át a korlátrudat, duplán csomózzuk meg és kössük a masnit a dísz mögé, hogy teljesen eltakarjuk a drótokat.

Organzadísz
Még a legegyszerűbb ajándékot is fényűzővé teszi, de arra is alkalmas, hogy újjávarázsolja a megunt karácsonyfadíszeket

Alapanyagok két ajándék csomagolásához
50 cm hosszú, 90 cm széles aranyszínű organza 2,3 m hosszú, 2,5 cm széles aranyszínű szalag

Elkészítés
1. Az aranyszínű organzából vágjunk két 40x40 cm-es négyzetet. Ha szeretnénk elkerülni a szélek rojtosodását, használjunk cikcakkollót.

2. Az aranyszínű szalagot vágjuk félbe, a végeit vágjuk ferdére.

3. Helyezzük az ajándékot az organza közepére, fogjuk össze az anyagot, és kössük meg a szalaggal. Kössünk rá hosszú szárú, mutatós masnit. Igazítsuk el az organzát, hogy feszesen és szépen feküdjön a csomagoláson.

Vote it up
357
Tetszett?Szavazzon rá!