Karácsonyi mézes pulyka

Meg kell dolgozni ezért a különleges, omlós ünnepi lakomáért, de nem kérdés, hogy megéri

Hasonló receptek

Hozzávalók 8 személyre
1 db egész bébi pulyka (kb. 3-4 kg) 2 db citrom 2 db citrom leve 1 csokor kakukkfű 2 evőkanál olívaolaj 1 liter csirkealaplé

A páchoz: 8 liter víz 50 dkg só 35 dkg méz 1 csokor kakukkfű 8 gerezd fokhagyma 2 evőkanál frissen őrölt bors

A mártáshoz: a pulyka nyaka, szíve és zúzája 1,2 liter víz 7,5 dl csirkealaplé 2 db sárgarépa 1 db vöröshagyma 1 db zeller 1 db babérlevél 1 csipet szegfűszeg 1 csipet fahéj 5 evőkanál vaj 5 evőkanál liszt 1 dl tejszín só, bors

Elkészítés
1.
A pulykát egy nagyobb főzőedénybe tesszük. Összekeverjük a pác hozzávalóit, majd az egészet a pulykára öntjük úgy, hogy teljesen ellepje, és legalább 12 órára a hűtőbe tesszük.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A pulykát alaposan lecsepegtetjük, kívül-belül szárazra töröljük, majd a citrom levét a hasüregébe töltjük, és belehelyezzük a félbevágott citromokat és a kakukkfüvet is.

3. A szárnyakat a pulyka alá hajtjuk, és a lábakkal együtt kötözőzsinórral erősen megkötözzük, majd az egészet egy rácsos sütőedénybe fektetjük, meglocsoljuk az olívaolajjal, és a sütőben készre sütjük. A pulykánál fél kilónként fél óra sütéssel kell számolnunk. (Az első óra elteltével meglocsoljuk 2 dl alaplével, majd fél óránkét megismételjük a locsolást, míg az alaplé el nem fogy.)

4. Ha a hús túlzottan pirulna a sütéskor, letakarjuk alufóliával. Amikor a pulyka megsült, a sütőből kivéve egy tálra fektetjük, és 30 percig állni hagyjuk. A sütés közben keletkezett zsiradékot egy edényben félretesszük.

5. A mártáshoz a pulykanyakat, a szívet és a zúzát felöntjük a vízzel és az alaplével, hozzáadjuk a felkockázott répát, a félbevágott hagymát, az apróra vágott zellert és a fűszereket, majd közepes lángon 2 órán át forraljuk.

6. Azután a levet leszűrjük, a nyakról lefejtjük a húst, és az aprólékkal együtt felaprítjuk.

7. A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és 5 perc alatt, állandó kevergetés mellett besűrítjük. Fokozatosan hozzáadjuk a főzőlét és a tejszínt, majd 3-4 evőkanálnyi sütés közben keletkezett zsiradékot is.

8. Rövid ideig forraljuk, míg be nem sűrűsödik, azután hozzákeverjük az apróra vágott húst és aprólékot, majd sózzuk, borsozzuk, és a sült pulykával együtt tálaljuk.

Vote it up
4
Tetszett?Szavazzon rá!