Karalábés krumplipüré sült körtével

A némiképp nyelvtörő név annál finomabb ínyencséget takar

A Lenin-mauzóleum lelinóleumozása és a Moszkvics-slusszkulcs után a legjobb a karalábé. A tavaszi zsengéket amúgy frissiben érdemes harapni, a fejlettebb példányok némi puhításra szorulnak, de utána remek ízeket rottyanthatunk belőlük. Evés közben meg eltűnődhetünk: miért cseréljük fel az „r” és „l” hangokat, és ez miért nem zavar senkit.

Hozzávalók
8 vilmos körte 4 evőkanál méz 2 evőkanál friss citromlé 2 evőkanál olvasztott vaj + 30 dkg a krumplipürébe bors 2,2 kg krumpli 1 kg karalábé

Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A körtéket meghámozzuk, négyfelé vágjuk, és a magházukat eltávolítjuk. Összekeverjük a mézet, a citromlét és az olvasztott vajat, és több adagban megmártjuk benne a körteszeleteket.

2. A gyümölcsöt egy rétegben egy nagy tepsibe rendezzük, sózzuk, borsozzuk, és betesszük a sütőbe. A körteszeleteket 30 perc múlva megfordítjuk, és további 35 perc alatt nagyon puhára sütjük. A sült körtét és a levét robotgéppel simára turmixoljuk.

3. A meghámozott és nagyobb darabokra vágott krumplit és karalábét sós vízben külön-külön megfőzzük, és alaposan lecsepegtetjük. A karalábét robotgéppel pürésítjük, a krumplit áttörjük, és a szoba-hőmérsékletű vajjal simára dolgozzuk.

4. A kétféle pürét összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megmelegítjük a körtepürét, és azt is beleforgatjuk.

Vote it up
126
Tetszett?Szavazzon rá!