Karcos a bútor? Ezt tegye

A felület fajtájától és a károsodás mértékétől függően a karcolások java többféleképpen is eltüntethető

Viaszolt fa
A viaszos fán keletkezett kisebb karcolásokat eltüntetheti egyrészt a megfelelő színű zsírkréta segítségével, másrészt úgy is, hogy a felületet megcsiszolja lenolajba mártott finom szemcséjű dörzspapírral vagy csiszolóvászonnal. Ezután fényezze újra a bútort, ügyelve arra, hogy az újonnan viaszozott rész szépen egybeolvadjon a környezetével.

• A mély karcolásokat a különféle színárnyalatú faanyagokhoz kapható tömítőviasz alkalmazásával töltheti fel. A használati utasítást követve, kézzel vigye fel a felületre, majd egy ronggyal törölje le a fölösleget, miután meggyőződött róla, hogy a karcolások feltöltődtek. Amikor megszáradt, viasszal fényezze újra.

Lakkozott fa
Hígítson fel lakkbenzinnel a fához illő színű lakkot, és egy puha ecsettel kenje fel.

• A karcolás mentén, hosszanti irányban haladjon, az ecsettel a fa erezetét követve. Várja meg, amíg a lakk megszárad, majd kenjen fel egy újabb réteget, addig ismételve, amíg a felület egy kissé kiemelkedik.

• Finom dörzspapírral simítsa el a kiemelkedést, távolítsa el a port, végül vigyen fel egy újabb réteg lakkot, hogy a felújított rész beleolvadjon a környezetébe.

Horpadások a tömör faanyagban
Egy megnedvesített rongyra rátett forró vasalóval helyreállíthatók a tömör fán keletkezett horpadások. A fa először felduzzad, majd megszárad; ezután már csiszolhatja és polírozhatja is. Vigyázat, a módszer farostlemezen nem működik!

Vote it up
443
Tetszett?Szavazzon rá!