Kedvencek karácsonya

Ha vendéget vár az ünnepekre, teljesen felbolydulhat háziállatai élete. Így előzheti meg a súrlódást

Figyelmeztesse előre vendégeit
Mindenképpen tájékoztassa vendégeit még idejében háziállatairól, egyrészt, hogy figyelmeztessék gyermekeiket a megfelelő viselkedésre, másrészt, ha szükséges, készüljenek a megfelelő gyógyszerekkel, ha esetleg allergiában vagy asztmában szenvedő van közöttük.

Figyelje kedvencét, ha a gyerek jön vendégségbe
Hiába jól nevelt egyébként macskája vagy kutyája, ha provokálják, előfordulhat, hogy karmolással, harapással válaszol. Soha ne hagyja őrizetlenül a gyerekeket, figyeljen, hogy ne bosszantsák fel az állatot. – Vegye észre kutyája finom jelzéseit, ha már elege van: kitágult pupillák, szaporább légzés, lekonyuló farok – tanácsolja Silvia Jay kutyaviselkedés-terapeuta.

A jó viselkedésért jutalom jár
Ha kutyája látványosan érdeklődik az asztalon lévő tálak iránt, utasítsa, hogy üljön le, majd jutalmazza meg. A macskákkal már nehezebb a helyzet: bár kerülik az éles hangokat, de a nyalánksáng iránt teljesen elkötelezett cicát legjobb, ha inkább egy másik szobába zárja (elérhető alommal, cicaétellel és vízzel). Szóljon vendégeinek, hogy ne etessék a háziállatokat az asztalról, mert a nem megszokott étel felkavarhatja a gyomrukat és el is hízhatnak tőle.

Tartsa be a napi rutint
Ne térjen el a napi rutintól, ugyanúgy vigye le kutyáját sétálni, ezzel megelőzve, hogy ideges legyen.

Mindig legyen B-terve
Készítsen biztonságos menedéket kedvence számára: ez lehet egy csendes szobában egy doboz, tele kutyája kedvenc játékaival, vagy cicája számára egy üres könyvesszekrény, hogy szó szerint felülemelkedhessen a problémákon. Az ünnepek és a vendégek rohama előtt mutassa be, szoktassa oda kedvenceit ezekhez a rejtekhelyekhez.

Vote it up
437
Tetszett?Szavazzon rá!