Kedvencekre leselkedő veszélyek

Egy baleset könnyen tönkreteheti az egész nyaralást – nemcsak a négylábúét, hanem a gazdiét is

Kapcsolódó cikkek

Ecsetpázsit E fűféle szálkás toklászai beágyazódnak az állat fülébe, lábujjai közé vagy a szemzugába. Ha átfúródnak a hámrétegen, belső sérülést, fájdalmat és fertőzést okozhatnak. Mi a teendő? Ha a toklász jól látható és könnyen megfogható, húzza ki, máskülönben forduljon állatorvoshoz.

Szúnyogok A szúnyogcsípés kockázatos, ugyanis két súlyos betegséggel is beolthatja az állatot: leishmaniázissal és szívférgességgel. A kutyák forognak leginkább veszélyben. Szerelje fel kedvencét rovarűző nyakörvvel, és estefelé ne sétáltassa erdőszélen.

Búcsújáró hernyók E szövőhernyók mérges szőrei a velük közvetlenül érintkező állat ajkán és szájnyálkahártyáján gyulladást okoznak, amely szövetelhalással, heves hányással és erős nyálzással járhat. Mi a teendő? Ne engedje kutyáját olyan fenyőfák közelébe, amelyeken fehér gubók (hernyófészkek) csüngenek. Ha az eb lenyelt vagy megnyalt egy hernyót, langyos vízzel öblítse ki a száját, majd sürgősen vigye állatorvoshoz.

Napszúrás A kutyák és macskák rosszul bírják a meleget, mert nincsenek verejtékmirigyeik, amelyek testhőmérsékletük szabályozását segíthetnék. Mi a teendő? Ha kedvence szokatlanul szaporán lélegzik, és ingerlékenynek tűnik, tegye hűvös helyre, és hideg vizes borogatással csökkentse a testhőmérsékletét.

Vote it up
231
Tetszett?Szavazzon rá!