Kell-e félni a védőoltásoktól?

A szülők egy része a lehetséges kockázatok miatt elutasítja a védőoltásokat. Igazuk van?

Kapcsolódó cikkek

• A vakcinák milliók életét mentették meg
Számos orvos és kutató a történelem legjelentősebb orvosi előrelépésének nevezte a védőoltásokat. A vakcináknak köszönhetően a fejlettebb országokban szinte nem is hallani például a diftériáról és a gyermekbénulásról.

• Lerántották a leplet az oltások az autizmus között kapcsolatot kimutató cikkről
Egy 1998-as, Andrew Wakefield által írt, a brit Lancet orvosi folyóiratban megjelentetett cikk azt állította, hogy a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni védőoltás olyan bélbetegséget okoz, mely autizmushoz vezet. Egy a New England Journal of Medicine folyóiratban publikált kutatás viszont azt mutatta ki, hogy a beoltatlan gyerekeknél is ugyanakkora eséllyel diagnosztizálhatnak autizmust, mint azoknál, akik megkapták az oltást. Arra is fény derült, hogy Wakefield anyagi támogatást kapott gyógyszergyártók beperlésében érdekelt ügyvédektől.

• Az autizmussal való kapcsolat látszólagos: az ok az oltások időzítése
Mivel az autizmus felismerése általában ugyanarra az életkorra esik, amikor a gyermekkori védőoltások esedékesek, néhányan kitartanak amellett, hogy ok-okozati összefüggés van a két dolog között.

• A védőoltásoknak valóban lehetnek veszélyei
Ritkán, de felléphet mellékhatásként láz, ízületi fájdalom és kiütés. A kutatások azt is kimutatták, hogy a szájon át alkalmazott gyermekbénulás elleni vakcina az esetek egy kis részében kiváltotta a betegséget. Az utóbbi években ezért áttértek más típusú oltásra.

• A mellékhatásokat jobban felfújják, mint az előnyöket
A védőoltások annyira sikeressé váltak, hogy könnyű az előnyeiket eleve adottnak feltételezve inkább a mellékhatásaikra koncentrálni. Ilyenkor hirtelen a háttérbe szorul, hogy milliók halhatnak meg a feketehimlőtől, és előtérbe kerülnek azok az elméletek, melyek az oltást az autizmussal kötik össze.

Vote it up
318
Tetszett?Szavazzon rá!