Kell az egyensúly!

Szinte csak akkor veszünk tudomást róla, amikor szédülni kezdünk. Apropó, milyen okai lehetnek a szédülésnek?

A járást és az egyenes testtartást lehetővé tevő egyensúlyérző képesség a belső fülben lévő labirintusszervnek köszönhető. Az egyensúlyérző rendszer működését érintő zavarok szédülést (vertigót) váltanak ki. Van, amikor az ok egyértelmű – például hullámvasúton vagy repülőn való utazás. Hirtelen fellépő súlyos vagy tartósan fennálló szédülés esetén orvosi kivizsgálás szükséges.

A szédülés néhány gyakori oka
Menière-betegség. A belső fülben túl sok a folyadék. Fülzúgás, fülcsengés, hallásvesztés is fennállhat.

Gyulladás. Egyes vírusfertőzések pár napig tartó, súlyos szédülést váltanak ki. Hányingerrel járhatnak.

Hallóideg jóindulatú daganata. Az egyensúlyzavar mellett halláscsökkenés és fülzúgás is gyötri a beteget. Ilyen esetben műtétet kell végezni.

Jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV). A szédülést a fej helyzetének megváltozása váltja ki: lefekvéskor, felkeléskor, ágyban forgolódáskor, a fej hátrahajtásakor következik be.
 

Kezelés Ha a fenti okok egyértelműen kizárhatók, az orvos az esetek többségében agyi keringést javító, illetve az agyműködést segítő szereket is felírhat.

Ami még segíthet Ellenőriztesse gyógyszereit (sokszor gyógyszermellékhatás okoz szédülést). Otthonában szereltessen fel kapaszkodókat, szedje fel a szőnyeget – nehogy elessen. Speciális tornagyakorlatok végzésével megtanulhat együtt élni a szédüléssel.

Vote it up
356
Tetszett?Szavazzon rá!