VÉKONY TÉSZTA
Hozzávalók 4 személyre
25 dkg nullás liszt • 1,5 dkg élesztő • ¾ kiskanál só • 1,2 dl langyos víz • olívaolaj
Elkészítés
1. A lisztet egy edénybe szitáljuk. Az élesztőt és a sót alaposan elkeverjük a vízzel, majd a liszt közepén kialakított mélyedésbe öntjük.
2. A tésztát labdává gyúrjuk, majd melegebb helyen letakarva néhány óra alatt a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, belisztezett felületen kb. 5 mm vékonyra nyújtjuk.
VASTAG TÉSZTA
Hozzávalók 4 személyre
3,2 dl víz • 2 kiskanál porélesztő • 0,5 kiskanál cukor • 50 dkg liszt • 2 evőkanál olívaolaj • 2 kiskanál só
Elkészítés
1. Az élesztőt elkeverjük 3 evőkanál cukros vízzel, és 10 percig állni hagyjuk.
2. A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk. A közepén kialakított mélyedésbe tesszük az olajat, a sót és a felfuttatott élesztőt, majd fokozatosan adagolva a maradék vizet is.
3. Tésztává gyúrjuk, majd konyharuhával letakarva, melegebb helyen a duplájára kelesztjük.
4. Amikor megkelt, kétfelé osztjuk, egyenként téglalappá nyújtjuk, majd egy sütőedénybe téve további 30-40 perc alatt ismét a duplájára kelesztjük.
Hozzászólás