Kerékpárjavítás házilag

Nem kell szervizbe rohanni a bringával minden apró probléma miatt. Íme, pár tipp vészhelyzetekre és a bicaj ápolására

A biciklin is jól áll a bútorfényesítő
Egy alapos biciklitisztítás után tegye fel az i-re a pontot egy kis fényesítéssel! Nem kell ehhez a kerékpár sokszor nehezen hozzáférhető alkatrészeinek külön-külön beviaszozása – elég egy viasztartalmú bútorfényesítő spray, ami valószínűleg egyébként is van otthon!

Sós-citromos rozsdamaró
A sótól megkezdődik a fémek rozsdásodása – de segítségével a rozsda el is tüntethető! Ha rozsdásodni kezd a kormány vagy a felni, a következővel kezelje: harmadcsésze sót keverjen össze két evőkanál citromlével, majd törlőronggyal dörzsölje végig a rozsdás felületen. Utána már csak le kell mosnia és megszárítania az érintett részeket, hogy gyönyörködhessen a rozsdamentes bicikliben.

WD-40 a lánc ápolására
Egy kerékpáron a lánc tisztítása a legmacerásabb feladat, ezt teheti sokkal könnyebbé a WD-40. Fordítsa fel a biciklit, egy puha törlőrongyra fújjon WD-40-et, és dörzsölje végig a láncot vele. Egyszerre csak néhány láncszemet tisztítson meg, utána tekerje el a pedált a folytatásért. Ha végigment az egészen, óvatosan szabadítsa ki a lánctányérból, amit nézzen át, hogy nem ragadt-e bele valami piszok. Ha igen, azt legegyszerűbben csavarhúzóval piszkálhatja ki, majd egy ronggyal csiszolja fényesre a fogközöket, mielőtt visszahelyezné a láncot.

Kenni kell a láncokat
Fújjon elegendő WD-40-et a láncra, a felesleget pedig egy törlőronggyal törölje le. Fontos a lánc rendszeres kenése, különben csökken az energiaátvitel, ugyanakkor növekszik a kopás. Nem árt a WD-40 a kábeleknek és a csapágyaknak sem, illetve a nyereg rugóira is fújhat, ha már zavaró a nyikorgása. WD-40-nel a vázat is megvédheti a portól, sótól!

Defekt esetén
Ha éles kőhöz csapódik a kerék, az könnyen felhasíthatja a gumit. A belsőt megragasztani nem probléma, de a külsőn tátongó lyukon a folt ki fog dudorodni! Ezt megelőzendő dugjon például összehajtogatott papírt a belső és a lyuk közé, hogy biztonságban hazaérhessen.

Forduljon a természethez
Ha defektet kap és nem vitt magával semmilyen szerszámot, akkor sem kell kétségbeesnie. Először is fordítsa fel a biciklit, majd eressze teljesen le a kereket és szedje le a külsőt a felniről – ehhez használjon egy nagyobb kulcsot, vagy bármilyen tompa fémtárgyat. Ha az egyik oldalán már sikerült, keressen minél több levelet vagy mohát, és tömje be a külső mögé. Ha jól kitömködte, tegye vissza a külsőt, óvatosan szálljon vissza a kerékpárra és lassan tekerjen haza rendesen megszerelni a kereket  – a megoldás átmeneti, nem fog örökké tartani!

Ha nyolcas van a kerékben
Ha elferdül a kerék és nincs önnél semmilyen szerszám, legegyszerűbben egy fán próbálhatja átmenetileg kiegyenesíteni. Egy fa törzséhez nyomva kézi erővel igyekezzen minimálisra szorítani a torzulást, és ha úgy érzi, biztonságosan visszaülhet a biciklire, gyorsan tekerjen el a legközelebbi szervizhez.

Kié a bringa?
A kerékpár igen népszerű zsákmány – hiába van mindegyik biciklin egyedi vázszám, ez nem akadály az erre szakosodó tolvajoknak. Ha biztosra akar menni, szedje le a nyerget, és dugjon az ülést tartó csőbe egy tollra ragasztott névjegykártyát vagy valami hasonló méretű, azonosításra alkalmas papírt. Így bármikor könnyen bizonyíthatja, hogy öné a bicikli, ha esetleg valaki ezt megkérdőjelezné.

Vote it up
358
Tetszett?Szavazzon rá!