Kerülendő éttermi ételek

Vagy azért, mert irreálisan drágán adják őket, netán mert fennáll a veszély, hogy tele vannak kórokozókkal

Jégsaláta
A jégsaláta a vendéglátósok legnagyobb lehúzása. Ha figyelembe veszi, hogy a jégsaláta 98 százaléka víz, akkor ez máris egyértelművé válik – legalább hússzoros az árrés, állítja Peter Chastain, a kaliforniai Prima Ristorante étterem tulajdonosa és főszakácsa. Ráadásul kórokozók bújhatnak meg a salátalevelek redőiben – Attól tart, hogy a vízben úszó citromok nem elég tiszták? Gondoljon csak bele, hogy akkor a saláták mennyire teli lehetnek szennyeződéssel, mondja Cannon. Ha az éttermek még meg is mossák a zöldségeket, a salátát gyakran átázottan szolgálják fel, ami már önmagában is felhívás az óvatosságra: ha az állott víz keveredik a langyos majonéz alapú salátaöntettel, annak súlyos ételmérgezéses következményei lehetnek…

A legnépszerűbb ételek
Azt feltételezhetné, hogy a legnépszerűbb ételeket tárolják a legrövidebb ideig és ezért mindig frissek. Valójában azonban a (gyors)éttermek annak érdekében, hogy ki tudják szolgálni a fokozott keresletet, előre elkészítik és tárolják ezeket az ételeket. Az emiatt csomagolt és dobozokban, tasakokban előkészített ételek viszonylag hosszú ideig állnak és így sok idejük van arra, hogy megromoljanak. Ehelyett inkább válassza a kevésbé népszerű ételeket, amelyeket valószínűleg a rendelés nyomán készítenek el – javasolja Howard Cannon szakíró. Hozzáteszi: – Bármi, ami előkészítve, majonézzel leöntve vár, valószínűleg nem a legjobb választás!

Csontos húsok
A csonttal együtt felszolgált sertéshús vagy csirkemell nehezebben sül át. A külseje viszonylag gyorsan megpirul, ezért a kívül ropogós étel belül félig nyers. A kevésbé átsütött marhahústól eltérően – mint amilyen a félig átsült hamburgerpogácsa, vagy a tatárbifsztek – a nyers disznó- és csirkehús kifejezetten veszélyes, és nagyobb az ételmérgezés kockázata. Ráadásul minél több a csont, annál kevesebb a hús (így relatíve annál drágább)!

Szószos specialitások
Annak érdekében, hogy az éttermek nehogy kifogyjanak az alapanyagokból a vacsorai csúcsidőben, többet rendelnek annál, amire szükségük van. A nap végén azok az összetevők, amelyeknek még nem járt le a szavatossága, a másnapi specialitások alapját képezhetik, többnyire szószokkal álcázva. – Különösen legyen óvatos minden olyan drága összetevővel kapcsolatban, amelyet úgy használnak, hogy az íze csak alig érződjön! – javasolja Stephen Zagor, a Hospitality & Culinary Resources szaktanácsadó cég alapítója. Lehetőleg kerülje azokat a húsokat, amelyeket felapróztak, dinszteltek, illetve tésztában, raguban vagy levesben szolgálnak fel!

Látványgrill
Izgalmas lehetőségnek tűnik, hogy egyes éttermekben a vendégek saját maguk grillezhetik meg a nyers ételeket. – Ám a nyílt térben párolt ételek nem túl biztonságosak a környezetből rákerülő fertőzés (tüsszentő vendégek) vagy a nem megfelelő elkészítés miatt – hívja fel a figyelmet Castain. Egy grillezett húst kínáló koreai étteremláncot be kellett zárni Las Vegasban, miután rémisztően sokszor, 53 alkalommal marasztalták el a közegészségügyi illetékesek. Főzzenek inkább a szakácsok!

Fasírt
Először is, több benne az adalékanyag, mint a hús, de az éttermek azt hiszik, hogy ha elég szószban és fűszerben úszik, akkor nem lehet észrevenni a különbséget. Hogy még többet tudjanak eladni belőle, sok étlapon olyan jelzőkkel tüntetik el, mint a „házi”, „házi készítésű”, „házias”, vagy talán a legrosszabb mind közül a „nagyi-féle”. Ne sértse meg a nagyit! Rendeljen inkább hamburgert vagy sültet!

„Helyi” tenger gyümölcsei
Ha csak az étteremlánc nem különösen híres tengeri ételeiről, akkor semmi sem garantálja, hogy ön valóban azt fogja kapni, ami az étlapon található. – Úgy az esetek 70 százalékában nem is a környékről származik az alapanyag – állítja James Anderson, a Rhode Island-i Egyetem professzora. A konyha és az őket kiszolgáló kereskedők egyaránt gyakran trükköznek a drágább, jobb minőségű alapanyagok olcsóbbakkal való kiváltásával.

Fagylalt
Hacsak nem egy egzotikus, vagy az étteremben készült fagylaltról, illetve jégkrémről van szó, nem valószínű, hogy megéri az ön idejét, pénzét vagy azt, hogy a kalóriabevitel következményeinek tegye ki magát. – Ha belegondolok, hogy drága pénzen teszik elém ugyanazt a márkát az étteremben, amit a helyi élelmiszerboltban is beszerezhetek jóval olcsóbban, akkor egyszerűen elmegy az egésztől a kedvem – vallja be Mark Ladisky, a Synergy Restaurant Consultans éttermi tanácsadó cég munkatársa.

Pizza
A pizza az éttermek aranybányája: olcsó alapanyagokból készül hatalmas árréssel. Olyan étteremben rendelni pizzát, amelynek nem ez a specialitása, pénzpocsékolás! – Nem javasolnám, hogy enyhén feljavított mirelit pizzára szórja bárki a pénzét, melyet szendvicssütőben készítettek el! – mondja a szakértő. Egy tipikus New York-i pizzéria az alapanyagokhoz képest többnyire háromszoros áron adja a margheritát.

Vote it up
183
Tetszett?Szavazzon rá!