Kerülje el a nyári megfázást

Hosszabb és gyakran kellemetlenebb is a télinél – a kockázata azonban csökkenthető az alábbi módszerekkel

A nyári megfázás gyakoribb, mint gondolná
A Wall Street Journal szerint a nyári megfázás leginkább június és október között következik be. Gyakorisága a télinek körülbelül a negyede.

Összezavarhatja a gyomrot és a fejet is
A nyári megfázásért nem az őszi-téli nátha vírusa, a rhinovírus a felelős, állítja Keri Peterson New York-i belgyógyász, hanem az enterovírus. Ez a vírus a légzési panaszokon, tüsszögésen és a lázon túl emésztőrendszeri tüneteket is okozhat. Fontos tudni, hogy nemcsak cseppfertőzéssel, hanem széklet útján is terjed, emiatt különösen figyeljen oda, hogy sose felejtse el a kézmosást!

Kerülje a túl hideg légkondit
Ronald Eccles, a Cardiffi Egyetem Megfázás Központjának igazgatója szerint ha felváltva tartózkodik a meleg utcában és a hideg, légkondicionált belső térben, kiszolgáltatottabbá teszi a szervezetet a betegségeknek. – A hirtelen hideg hatására az orrban és a torokban a nyálkahártya-erek összeszűkülnek, így romlik itt a védekező-képesség – magyarázza Eccles. – Ha egy vírus ekkor már jelen van a szervezetben, kisebb ellenállással kell majd megküzdenie és könnyebben elszaporodik.

Az edzés sebezhetővé tesz
Szakértők többnyire egyetértenek abban, hogy enyhe megfázásos tünetek esetén még jótékony hatású is lehet a testmozgás, mivel a fizikai aktivitás segíthet az immunrendszer serkentésében. – A nyári megfázást okozó vírusokkal szemben azonban ez nem igaz – figyelmeztet Bruce Hirsch, a North Shore Egyetemi Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája.

– Az enterovírus abban is különleges, hogy ez az egyetlen vírus, amely a túlbuzgó edzéssel hozható összefüggésbe. Akik a téli időszakot testmozgás nélkül töltötték, a jó idő beköszöntével csak fokozatosan kezdjenek sportolni! – tanácsolja Hirsch. – Ha nyáron hirtelen kezd neki az erőteljes edzésnek, úgy, hogy nincs kondiban, azzal növeli az enterovírus-fertőzés kockázatát.

A tünetek akár két héten át is tarthatnak
– A betegek panaszai alapján a nyári megfázás súlyosabb tünetekkel jár, mint a téli, és akár két hétbe is telhet, míg teljesen megszűnnek – mondja Peterson. A McLane Children’s Scott & White Hospital gyermekkórház honlapján megjelent cikk szerint az enterovírusok többnyire ellenállóbbak a többi vírusnál, és a meleg, párás nyár során a legesendőbb velük szemben a szervezet.

Az idő a legjobb orvosság
Ahogy az a téli megfázásra is igaz; bár a tüneteken enyhíthet különféle gyógymódokkal, de ténylegesen csak akkor lesz jobban, ha a vírust leküzdötte a szervezete. Addig is Peterson a következőket ajánlja: a torokfájásra szopogatós torokfertőtlenítő cukorkákat, illetve fokhagymát sós vízzel; az eldugult orra sóoldatos orrmosást vagy orrspray-t; köhögésre köhögéscsillapító szedését; és lázcsillapítót az esetleges hőemelkedésre. Fontos: 12 éves kor alatt csak paracetamolt adhat lázcsillapításra, az aszpirintartalmú készítményeket mindenképpen kerülje. Mindezeken túl ne felejtsen el sok folyadékot fogyasztani, aludjon, amennyit csak lehet, és kerülje a megerőltető feladatokat.

Honnan tudhatja, hogy nem allergiáról van szó?
Mivel hetekig tart, gyakran inkább allergiát sejtenek a betegek a múlni nem akaró tünetek mögött, és nem a bosszantó vírusfertőzést. Az allergia és a nyári megfázás egyaránt fájó torokkal, fejfájással és orrdugulással jár; sok beteg éjszaka köhögni kezd, mivel az orrüregből a garatba csorgó váladék álmában irritálja, írja a GroupHealth nevű amerikai egészségügyi szolgáltató. Különbség azonban, hogy az allergiát nem kíséri láz, valamint izomfájdalom! Allergiára inkább az a jellemző, hogy kivörösödik, bedagad és könnyezik a szeme.

Vote it up
193
Tetszett?Szavazzon rá!