Kerülje el az ételfertőzést!

Nem kell megijedni! Három alapszabály betartásával jó eséllyel megelőzheti ezt a rettegett nyári nyavalyát

Azt már tudjuk, hogy nyáron nemcsak a napszúrás veszélye fenyeget. Magyarországon évente 200 ezerre tehető a baktériumok által okozott ételfertőzések száma. E gyomorháborgató kórokozók főként nyáron támadnak, ugyanis remekül érzik magukat a melegben. Íme, három új védekezési lehetőség:

Pácoljon pikánsan
Egy nemrégiben végzett vizsgálat kimutatta, hogy ecet vagy citromlé hozzáadásával a hús biztonságosabban pácolható. – A savas páclevek általában lassítják a baktériumok szaporodását – mondja dr. Melvin Hunt, a Kansasi Állami Egyetem professzora. Ne feledje azonban, hogy a pácolás helye nem a konyhapult, hanem a hűtőszekrény. Baromfit és kockára vágott húst legfeljebb két napig pácoljon, a marhát, a sertést és a bárányt viszont öt napig is nyugodtan a pácban hagyhatja.

A vagdalt hőmérsékletére ügyeljen, ne a színére
Se színárnyalat, se állag alapján nem dönthető el, mennyire sült át a fasírt. Kísérletekkel tisztázták, hogy a darált marhahús sütés közbeni színét a csomagolás módja is befolyásolja – egyes húspogácsák pirosra sültek, mielőtt kellő hőmérsékletre hevültek volna, mások pedig középen még alapos átsütés után is rózsaszínűek maradtak. Pecsenyehőmérővel ellenőrizze, hogy a vagdalt hús belső hőmérséklete eléri-e a 70 fokot. A szeletelt vagy egészben sült húsok esetén nyugodtabb lehet (feltéve, hogy nem irdalással puhították őket, illetve nem fecskendeztek beléjük ízesítőket), mert a felületi baktériumokat elpusztítja a hőkezelés. Ezek a húsok már 60 fokon elkészítve is biztonságosak.

Ne bízzon az előzetes lemosásban
Azt már tudjuk, hogy az egészben forgalmazott zöldségek sem veszélytelenek, ám a zacskós kiszerelésű salátakeverékek még nagyobb valószínűséggel okoznak emésztési zavarokat, mert a felaprított levelek jobban ki vannak téve a baktériumok támadásának. Ezért még az előmosottan csomagolt fejes salátát és más darabolt zöldségfélét is mossa meg. Hideg vízzel alaposan öblítse le a leveleket, salátacentrifugával távolítsa el a víz javát, majd papírtörlővel itassa fel a maradékot. A vásárlástól számított két órán belül tegye hűtőbe, és egy hét alatt használja fel.

Vote it up
340
Tetszett?Szavazzon rá!