Keresse meg az önhöz illő ebet

Négylábú jó barátra vágyik? Shelley Hunter kutyakiképző elárulja, hogyan válassza ki az igényeinek és életmódjának megfelelő kutyust

Ha őrző-védő kutyát óhajt, keressen német juhászt vagy leonbergit, mindkét fajta az ugatáson kívül kellően meggyőző méretű is. Kevésbé éber az alaszkai malamut és a labrador retriever.

Hosszútávfutó társnak próbálkozzon rövid szőrű német vizslával, weimari vizslával vagy dalmatával, viszont tekintsen el a mopszlitól meg a buldogtól (ha kimelegednek, ezek a kutyák belapított orruk miatt nehezen kapnak levegőt), valamint a tacskótól.

Babusgatnivalót akar? Bújjon össze egy agárral, basset hounddal (más néven borzeb vagy francia tacskó), esetleg – ha igazán széles a kanapéja – egy újfundlandival. Saját teret igényel viszont például a Jack Russell terrier, a japán spiccek közé tartozó akita inu, valamint a csaucsau.

Szűk térben jól megfér a bichon frisé, a papillon vagy az olyan igazi pamlagőrző, mint a buldog vagy basset hound. Nápolyi masztiffal vagy dán doggal egy lakáson osztozni egy cseppet túlságosan meghitté válhat.

Az uszkárok, a wheaten terrier és a portugál vízikutya kevéssé allergiakeltő fajták, ám az arany retriver, a szibériai husky és a skót juhászok tüsszögtetők.

Ha gyógyhatásúnak találja a kutyaápolást, vegye fontolóra egy óangol vagy egy skót juhász beszerzését. Csekély bundagondozást igénylő fajtának próbálkozzon dobermannal vagy rövid szőrű chihuahuával. Vagy egyszerűsítse a szőrápolást egy mexi-kói meztelenkutyával!

Vote it up
179
Tetszett?Szavazzon rá!