Kertápoló hulladék

Olyan háztartásban keletkezett hulladékokat is újrahasznosíthat a kertben, amelyekre nem is gondolna

A háztartási hulladék jót tehet a dísznövényeknek és veteményeknek, állítja Kathy Bond Borie, az amerikai kertészeti szövetség munkatársa:

Banánhéj Káliumtartalmától szép nagy virágokat hoz a rózsa. Nyáron havonta egyszer felvagdalva szórja a növények tövére! Ha hiszi, ha nem, akár a kártevők ellen is bevetheti.

Kávézacc A mészkerülő növényeket, például rododendronokat, gardéniákat, fenyőket és tujákat felfrissíti a feketekávé üledéke. A kávézacc remek nitrogén-utánpótlást nyújt a zöld növényeknek. Havonta egyszer locsolás előtt szórja a tövekre! A meztelencsigákat és a macskákat is elriasztja.

Tojáshéj Kalciumtartalma segít, hogy a növények erős hajtásokat neveljenek. Havonta egyszer porrá törve szórjuk a tövekre! Sőt, akár palántázáshoz vagy növényvédőként is használhatja.

Autógumi Az uborka, a paradicsom és a paprika akkor fejlődik a legjobban, ha nem éri hideg. Tartsa melegen a palántákat úgy, hogy mindegyik növény köré egy-egy gumiabroncsot helyez! A gumi nappal magába szívja, és éjjel is megtartja a meleget.

Nem árt a kertészóvatosság
A talajlakó tetanuszbaktériumok különösen veszélyessé teszik a kerti sebesüléseket. Dr. Bruce Bonanno, az amerikai sürgősségi betegellátási szakmai testület szóvivője az alábbi óvintézkedéseket ajánlja a legsúlyosabb veszélyek elhárítására:
• Karcolások és horzsolások A tüskés növények közelében védje a kezét bőrkesztyűvel, viseljen hosszú ujjú felsőrészt és hosszú nadrágot!
Szálkák A fából készült támkarók és törött szerszámnyelek felsérthetik a bőrét. Cserélje ki az elhasználódott eszközöket, fa helyett pedig esetleg használjon bambusztámasztékokat!
• Szúrt sebek A gereblyék, szögek és kerítéshuzalok még a tornacipős lábat is fenyegetik. Mindig bakancsban vagy vastag talpú félcipőben kertészkedjen!

Vote it up
313
Tetszett?Szavazzon rá!