Kicselezett kórokozók

Tombolnak a fertőző betegségek. Ha ügyel az alábbi alapvető rendszabályokra, jobb eséllyel megúszhatja betegség nélkül

Szivacs és törlőrongy Nemrégiben egy vizsgálat megállapította, hogy a mosogatásra használt szivacsok több kórokozót hordoznak, mint egy vécécsésze. Ennél is rosszabb hír, hogy egy felmérésben szereplő szivacsok és törlőrongyok akár 7%-ában rejtőzködött meticillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), egy nagyon nehezen kezelhető fertőzést okozó baktériumtörzs. Megoldás? Fertőtlenítse a szivacsokat a mosogatógépben, és rendszeresen tegye mosásba a törlőrongyokat.

Mosogató, konyhapult, fogkefetartó Mindezek baktériumoknak adnak szállást, tehát gyakran tisztítsa őket: a mosogató és konyhapult lemosásához használjon hígított hipós oldatot (körülbelül egy liter vízhez egy evőkanál hipó); a fogkefetartót pedig hetente kétszer dobja a mosogatógépbe (vagy forró szappanos vízben mossa le, azután fertőtlenítőszeres ruhával törölje át).

Tévé-távirányító, hűtőszekrény-fogantyú és ajtókilincs A náthavírus ezeken akár 24 órán át is fertőzőképes marad – árulja el dr. Birgit Winther fül-orr-gége szakorvos, a Virginiai Egyetem munkatársa, aki naponta megtisztogatja a gyakran érintett felületeket, ha valaki beteg a házban.

Bevásárlókocsi Egy 2011-es amerikai vizsgálat során a bevásárlókocsik több mint 70%-án találtak E. coli-t vagy hasonló baktériumokat. – A csomagolt húsok szivárgásra hajlamosak – mondja Chuck Gerba, az Arizonai Egyetem kutatója –, a kisbabák pedig oda szokták tenni a popsijukat, ahová a következő vásárló a kényesebb salátaféléket.

Nyilvános „fogdosópontok”, például a bankjegy-automaták billentyűzete Brit kutatók nemrégiben a London központjában megvizsgált helyek 95%-án találtak Staphylococcust.

Kézenfekvő tipp Gyakran és alaposan, jó sok szappannal habosan mossa meg a kezét, és dörzsölje körülbelül húsz másodpercig – vagyis annyi ideig, amennyi alatt kétszer eldúdolja magában a „Happy Birthday”-t.

Vote it up
236
Tetszett?Szavazzon rá!