Kilenc érdekesség a székelés körül

Régóta fúrja az oldalát a kíváncsiság, miért úgy működik az emésztése, ahogy? Szakértőkhöz fordultunk a válaszokért

A vizelési inger gyakran felébreszti éjszaka, de székelési soha
Azokat a bélrendszerben lévő idegsejteket, amelyek a bélösszehúzódást – s ezáltal a salakanyag ürítését – szabályozzák, a napi ritmus irányítja, azaz testünk biológiai órája, amely világosban ébren tart és este elálmosít minket, mondja dr. Pankaj J. Pasricha, a Johns Hopkins Neurogasztroenterológiai Klinika vezetője. Ezzel magyarázható, hogy az emberek többségét nem kelti fel éjszaka a székelési inger. A húgyhólyag azonban, amelyben a folyamatosan termelődő vizelet felgyülemlik, ha túlságosan megtelik, kiugraszt az ágyból. Normális esetben hat-nyolc órát vagyunk képesek vizelés nélkül átaludni, de bizonyos betegségek vagy a bőséges esti folyadékfogyasztás felkeltheti az embert álmából.

Reggel fokozott a bélgázképződés
Éjszaka jobbára a bélrendszer is pihen, ám reggel pótolja az elmaradást, megkezdi az összehúzódást, és eltávolítja az éjjel összegyűlt gázokat. – A legnagyobb mennyiségű és leghosszabb ideig tartó gázkibocsátás rendszerint reggel történik, amikor felébred a bélrendszer – mondja dr. Anish Sheth gasztroenterológus.

A kávé meghajtja
Nem csak önt: az emberek mintegy harmada érez székelési ingert a reggeli fekete elfogyasztása után. Ne a koffeint hibáztassa! – olvasható a Washington Postban. A napilap szerint a kutatók megállapították, hogy a kávé a végbél ingerlékenységét fokozza, ami felgyorsítja az ürítést. Alighanem a kávé savas hatása a felelős. A klorogénsav hatására a gyomor több gyomorsavat termel, ami az emésztőcsatorna tartalmának gyorsabb ürítését eredményezi.

A nagy dolog néha kis örömöt okoz
Dr. Sheth „kakifóriának” nevezi a kellemes érzést, amelyet az vált ki, hogy a bélmozgás ingerli az agytörzstől a bélrendszerig futó bolygóideget, olvasható az Outside magazinban. A bolygóideg ingerlése izzadást és borzongást okozhat, illetve a vérnyomás és a pulzusszám csökkenését. Ezt a hatást csak nagy mennyiségű széklet idézi elő, ezért nem érzi minden alkalommal, amikor vécére megy.

Az erősen fűszeres étel kétszer csíp
A bablevest sokak számára élvezetessé tevő csípős fűszeranyagok az emésztés során jórészt változatlanok maradnak, és bekerülnek a székletbe. – Mivel az emésztőcsatorna utolsó szakaszának, a végbélnyílásnak a fala érzőidegekben gazdag, a fűszeres étel éppúgy csíp távozáskor, mint érkezéskor – mondja dr. Luigi Basso, a római Sapienza Egyetem proktológusa.

Üdüléskor napokig nem sikerül vécére menni
Utazáskor az emberek 40 százaléka küszködik székrekedéssel, aminek elsősorban a napirend megváltozása az oka, állítja dr. Ed Levine connecticuti gasztroenterológus. Az étkezés és alvás idejének megváltozása, illetve a „jet lag” felboríthatja a szervezet cirkadián ritmusát, ami hatással van az emésztési folyamatra. Próbálja ki ezeket a tippeket a székrekedés enyhítésére!

Menstruáció idején kifejezettebb a székelési inger
A ciklus elején a szervezet többet termel a prosztaglandin nevű vegyületekből, amelyek összehúzzák a méhet – és a bélrendszerre is hatást gyakorolnak, írja a Women’s Health magazin. – A prosztaglandinok a simaizomra fejtik ki hatásukat, márpedig a bélrendszer jobbára simaizomból áll – állítja dr. Jennifer Gunter San Franciscó-i nőgyógyász a cikkben.

Nem megy le a széklet a vécén
Loccsanást hall, amikor béltartalma a vécébe kerül. A vízen lebegő széklet esetleg zsírt tartalmaz, ami arra utalhat, hogy a szervezete nem képes megfelelően lebontani és felszívni a tápanyagokat, írja az EverydayHealth.com. Az emésztési problémák olyan betegségek tünetei lehetnek, mint a cöliákia vagy a heveny hasnyálmirigy-gyulladás.

A műtét ronthatja a bélműködést
A műtét alatt adott szerek, az utána kapott fájdalomcsillapítók és a lábadozás alatti mozgáskorlátozás mindegyike okozhat székrekedést. „Műtéti beavatkozás előtt két nappal mindenkinek székletlágyítót javasolt kérnie – írja dr. Richard C. Selenick a HuffingtonPoston megjelenő blogjában. – Közvetlenül a műtét után is ragaszkodjanak a székletlágyítóhoz, és ha több napot kell kórházban tölteniük, ne restelljenek hashajtót kérni, hogy még hazamenetel előtt beinduljon a bélműködésük – teszi hozzá.

Vote it up
143
Tetszett?Szavazzon rá!