Kilenc hihetetlen jóslat, amely megvalósult

Az olyan kivételes elmék, mint Nicola Tesla, előre látták korunk számos vívmányát és eseményét

Kapcsolódó cikkek

Nikola Tesla 1909-ben megjósolta a wifit és a mobiltelefont
Több mint hatvan évvel az első mobil és kilencven évvel a wifi bevezetése előtt Nikola Tesla, a tehetséges villamosmérnök, Thomas Edison korábbi munkatársa ezt nyilatkozta a New York Timesnak: – Hamarosan olyan egyszerű lesz drót nélkül üzeneteket küldeni bárhová a világon, hogy az emberek magukkal viszik és maguk kezelik majd készülékeiket.

Jules Verne 1865-ben elképzelte a holdutazást
Több mint száz évvel azelőtt, hogy Neil Armstrong megtette az „emberiség hatalmas ugrását”, Jules Verne Utazás a Holdba című regényében két férfiról írt, akik egy ágyúból kilőtt lövedékben a Holdra utaznak. A francia szerző a kilövés helyszínéül Floridát adta meg, nem messze a mai Kennedy Űrközponttól.

Ray Bradbury 1953-ban megálmodta a fülhallgatót
Steve Jobs is megirigyelhette volna azt a költői részletet a Fahrenheit 451 című regényből, amelyben Ray Bradbury a ma már hétköznapi miniatűr fülhallgatóról így ír: „...fülében gyűszűnyi kis rádió, a »tengeri kagyló«, s a kiáramló hang, zene, beszéd és beszéd és újra csak zene, mint valami elektronikus óceán, szüntelen csapkodja álmatlan agyának partjait.” (Loránd Imre fordítása)

Nostradamus megjövendölte az 1666-os londoni tűzvészt
Nostradamus francia orvos több gyűjteményben jelentette meg próféciáit, amelyekben nemegyszer homályos megfogalmazásban fontos eseményeket jósolt meg II. Henrik halálától Hitler uralmáig. Egyik legvilágosabb jóslatában leírta az 1666-os londoni tűzvészt: „Igazak vérét ontja Londonban / a mindent emésztő tűz 66-ban / Ledől a Hölgy a magasból / szektája sok tagja meghól”.

Edward Bellamy 1888-ban bankkártyáról fantáziál
A bankkártyák az 1980-as végén terjedtek el, Edward Bellamy tudományos-fantasztikus szerző hasonló konstrukcióról elmélkedik Visszapillantás 2000-ből 1887-re című utópisztikus művében. A IX. fejezetben Leete doktor magyarázza West úrnak, hogy az új világban „minden polgár megkapja a nemzet éves termelésének ráeső részének megfelelő pontokat... egy kártya formájában, és azzal kedvére vásárolhat a boltokban”.

Mark Twain megjósolta a saját halálát 1909-ben
Mark Twain életrajzírója, Albert Bigelow 1909-ben idézte a nagy író mondását: – A Halley-üstökös érkezésekor jöttem a világra 1835-ben. Az égitest jövőre ismét erre jár, és arra számítok, hogy vele együtt távozom. Életem nagy csalódása lenne, ha nem így történne. Semmi kétség, a Teremtő így vélekedett: „Itt ez a két rejtélyes szörnyeteg, együtt jöttek, együtt is kell menniük”. – Az író 1910. április 21-én hunyt el, egy nappal az üstökös felbukkanása után.

Robert Boyle az 1660-as években szervátültetésekről elmélkedett
Közel 300 évvel azelőtt, hogy 1954-ben végrehajtották az első komolyabb szervátültetést, Robert Boyle, a modern kémia atyja naplójában az „átültetéssel való gyógyítás”-ról ír. Szakértők szerint megjövendölte az LSD, az aszpirin és az altatószerek használatát is.

Arthur C. Clark 1968-ban leírta az iPadet
Clark 2001. Űrodisszeia című futurisztikus regénye 42 évvel megelőzte az iPadet, de a „hírblokk” leírása meglepően pontos: „...csak be kellett kapcsolnia ív nagyságú hírblokkját a hajó információs áramkörébe, és ráhangolni a legfrissebb földi hírekre ... a postabélyeg nagyságú négyszög addig tágult, míg be nem töltötte a képmezőt, s kényelmesen olvashatóvá nem vált. Ha végzett, csak vissza kellett kapcsolnia a címlapra, s kiválasztania az olvasni kívánt cikket.” (Göncz Árpád fordítása)

John Brunner 1968-ban megnevezte, ki lesz az amerikai elnök 2010-ben
Az egyik legmeghökkentőbb jövendölés John Brunner Zanzibár című könyvében olvasható: „2010-ben az Egyesült Államokat Obomi elnök vezeti”.

Vote it up
162
Tetszett?Szavazzon rá!