Kilenc kertésztrükk

Szobanövényeink télen különösen ki vannak szolgáltatva nekünk. Íme, néhány fogás, amelyet meg fognak hálálni

Gyógyítás
Az aszpirin nemcsak nekünk, hanem a növényeknek is gyógyulást hozhat. A kertészek egy része az összezúzott tablettát gyökeresedést segítő anyagként használja, vagy vízzel keverve a talaj gombás fertőzéseit igyekszik megszüntetni vele. Ám legyen óvatos, mert túl nagy mennyiségben égést vagy más károsodást okozhat a növényeknél! Talajkezelésre az ajánlott mennyiség 1⁄2 vagy 1 tabletta 1 liter vízben oldva. Apropó, aszpirin! Tudta, hogy a vágott virág is tovább marad tőle szép?

Öntözés
Mindig elő kell venni a sámlit, amikor meg akarja öntözni a magasra felakasztott növényeket? Egyszerűen dobjon néhány jégkockát a virágcserépbe! A jég elolvad, és anélkül biztosítja a növény vízszükségletét, hogy a folyadék hirtelen kiömlene a cserép vízelvezető lyukán.

Levélfényesítés
 A profi kertészek ezzel a trükkel tartják fényesen és tisztán a szobanövények leveleit. Ön se restellje hát kipróbálni! Papírtörlővel kenjen egy kis majonézt a levelekre! Döbbenetes, de hetekig, vagy akár hónapokig fényesek és pormentesek maradnak. A majonéz másra is jó!

Karózás
Kis növényt nevel, aminek támasztékra lenne szüksége? Nem tudja, hogy elegendő vizet adott-e neki? A ceruza mindkét probléma megoldásánál segítségére lehet. Tökéletes méretű karót készíthet belőle. Ha pedig a ceruzát beleszúrja a szobanövény földjébe, kiderül, hogy szükség van-e öntözésre.

Macskariasztás
A cicus nem fogja többé vécének használni a cserepeket, ha a növények köré narancshéjból és kávézaccból készített keveréket szór. Ez egyben nagyszerű trágya is.

Napfényfürdő
A fényigényes növények számára nagyszerű hely a napsütötte ablak. Mivel azonban a fény többnyire ugyanabból az irányból éri a növényeket, gyakran elhajolnak az egyik oldalra! Csináljon napfényládát, hogy virágai teljes egészében megfürödhessenek a fényben! Vágja le egy kartondoboz tetejét, valamint az egyik oldalát! Ragasszon alumíniumfóliát a fényes felével felfelé a maradék három oldalra és a doboz aljára! Tegye a növényeket a napfényládába, majd helyezze őket az ablak közelébe!

Tetűirtás
A pajzstetű a szobanövények egyik legalattomosabb és leggyakoribb ellensége. Már a kezdet kezdetén elfojthatja a pajzstetű-inváziót, ha hígítatlan ecetbe mártott fültisztító pálcikával bekeni az élősködőket. Valószínűleg több pálcikát is fel kell majd használnia, de az ecet biztosan megöli a kártevőket és petéiket. Tartsa nyitva a szemét, és szükség esetén azonnal vesse be újra ezt a módszert!

Alátét
Előzze meg, hogy a virágtartók felkarcolják vagy megsértsék a padlót! Tegye a cserepet egy régi egérpadra, és az alatta lévő felület karcmentes marad. A nagyméretű szobanövényekhez akár négy egérpadot is felhasználhat.

Falvédelem
A szobanövények nagyon szeretik a párásító öntözést, a falak azonban már kevésbé örülnek a vízpermetnek. Helyezzen egy nyitott esernyőt a növények és a fal közé, így spriccelje le kedvenceit!

Vote it up
436
Tetszett?Szavazzon rá!