Kilenc kis lépés a környezetért

A hétköznapokban is egészen sokat tehet a környezetért, és még takarékoskodhat is ily módon

Használjon mosogatógépet
Sokkal kevesebb forró vizet használ el így, mint ha kézzel mosogatná el az edényeket. A leghatékonyabb energiafelhasználás érdekében csak a teli gépet indítsa el. Az extra tisztító programokat csak a legszükségesebb esetben kapcsolja be, és válassza a hideg levegős szárítást. Ha pedig most készül mosogatógépet vásárolni, így válasszon!

Áramtalanítsa a számítógépet
Ha 20 percig nem használja a számítógépét, kapcsolja ki a monitort. Ha több, mint két óráig nem lesz rá szüksége, kapcsolja ki az egész gépet. Tegye ugyanezt minden más elektromos eszközzel: a nyomtatóval, a kábeltévével, a rádióval, sőt még a mikró kijelzőjével is. Ezek a bekapcsolt, de nem használt elektromos gépek hosszú távon nagyon sok áramot elhasználnak.

Kössön mindent egy hosszabbítóra
Hogy ne felejtsen el mindent kikapcsolni, amikor este lefekvéshez készül, csatlakoztasson minden eszközt, pl. a tévét, lámpákat, számítógépet és nyomtatót egy hosszabbítóra. Ezután a hálószoba felé menet csak kattintsa le a hosszabbító kapcsolóját.

Ne járassa feleslegesen a motort
Az egyik legelterjedtebb környezetszennyező tevékenység az autók motorjának reggeli bemelegítése. Az üresjárat semmi másra nem jó, mint hogy felesleges kipufogógázt termeljen, ráadásul üzemanyagot és pénzt is elpocsékol vele. Még a leghidegebb napokon sem árt meg a motornak, ha indítás után rögtön vezetni kezd: épp ellenkezőleg, menet közben az autó hamarabb bemelegszik. Ha pedig dugóba keveredik, célszerű leállítania az autót, ha több, mint fél percig egy helyben áll.

Spóroljon a vízzel egész nap
Zárja el a csapot fogmosás közben, illetve amíg a kezét szappanozza. A vécét csak annyi vízzel öblítse le, amennyi feltétlenül szükséges. A ruhákat pedig mossa inkább langyos vízben. A mosógépes mosáshoz felhasznált villamosenergiának akár 85%-a is a víz felmelegítésére megy el.

Melegen a melegben, hűvösen a hidegben
Nyáron 24 °C-ot állítson be a légkondin: ez a legmagasabb hőmérséklet, amelyet még elviselhetőnek tartunk. Télen viszont állítsa a lakás hőmérsékletét 18-19 °C-ra. Ez egy kicsit hűvös ugyan, de ha napközben felvesz két réteg ruhát, éjszakára pedig magára terít még egy réteg takarót, máris kellemesnek fogja érezni. Mindkét átállítással jelentősen csökkentheti az éves villanyszámlát. Így válasszon légkondícionálót!

Végezzen vegyi ellenőrzést
Tisztítsa meg a házat minden mérgező anyagtól, beleértve a rovarirtókat, sütőtisztítót és a bútorfényezőt is. Az ilyen termékeket ne a háztartási szeméttel dobja ki, és ne is öntse a mosogatóba! Az ezekben előforduló vegyszerek a szeméttelepre kerülve károsítják a környezetet. Lépjen kapcsolatba a helyi újrahasznosító központtal vagy a hulladékgazdálkodási céggel, és kérdezze meg, hogyan szabadulhat meg az ilyen termékektől.

Zöld takarítás
Cserélje a hagyományos tisztítószereit környezetbarát, biológiai úton lebomló, nem mérgező szerekre! Akár azt is megteheti, hogy saját zöld tisztítószer-készletet állít össze olyan anyagokból, mint például a szódabikarbóna, borecet vagy teafaolaj.

Kapcsolja fel a légkondit az autóban
Igen, a légkondicionáló is ront az üzemanyag-hatékonyságon, de ez a hatás csak 3-4 deciliter/100km. Viszont ha közepes vagy nagy sebességnél nyitva vannak az ablakok, az megnöveli a légellenállást, ezért végül akár többet is fogyaszthat az autó. Arról nem is szólva, hogy a hűvösben kevésbé álmosodik el, így biztonságosabban fog vezetni.

Vote it up
224
Tetszett?Szavazzon rá!