Kilenc olcsó szőnyegtisztító

A legkülönbözőbb makacs foltokat is eltávolíthatja méregdrága tisztítószerek nélkül

Kapcsolódó cikkek

Szalmiákszesz
Vegye ki a szennyeződéseket a szőnyegekből és kárpitból 1 csésze szalmiákszesz és 2 liter víz oldatába mártott szivaccsal. Hagyja, hogy teljesen megszáradjon, és ha szükséges, alkalmazza ismét.

Nedves törlőkendő
Használjon babáknak való törlőkendőt a kávéfoltok felitatásához, mivel ez a folyadékot és a szennyeződést is magába szívja. A törlőkendőt hatékonyan bevetheti a ruhákra vagy kárpitozott bútorokra boruló és csepegő szennyeződések ellen is. A törlőkendő egyébként sokféle más célra is használható.

Szódabikarbóna
Szabaduljon meg a zsír- vagy borfoltoktól úgy, hogy először papírtörlővel a lehető legjobban felitatja, majd a folt helyét bőségesen megszórja szódabikarbónával. Hagyja rajta legalább egy óráig, hogy az anyag magába szívja a szennyeződést, ezután porszívózza fel a maradék port. A szódabikarbóna más területeken is bevethető.

Sör
Lehetetlen feladatnak látszik eltávolítani a szőnyegből a kávé- vagy teafoltot? Öntsön rá egy kevés sört, ez szó szerint kiveszi! Óvatosan dörzsölje bele az anyagba, és a folt hamarosan eltűnik. Előfordulhat, hogy a szennyeződés utolsó nyomainak eltüntetéséhez párszor meg kell ismételnie a folyamatot.

Bórax
A szőnyegek makacs foltjainak eltávolításához alaposan nedvesítse át az adott területet, majd dörzsöljön bele egy kis bóraxot. Hagyja megszáradni, ezután porszívózza át vagy itassa fel ecetes és szappanos víz fele-fele arányú keverékével, és szárítsa meg. Ismételje, ha szükséges. Ne feledje: érdemes először kipróbálni a módszert a szőnyeg egy kevésbé szembeötlő sarkán vagy egy kis darabkáján, mielőtt a foltra alkalmazza.

Keményítő
Jaj ne, tinta a szőnyegen! A késő bánaton még enyhíthet egy kicsit: keverjen össze tejet kukoricakeményítővel, hogy egy pasztát kapjon. A krémet kenje rá a tintafoltra. Pár óráig hagyja, hogy a keverék megszáradjon a szőnyegen, majd a száraz maradékot kefélje le és porszívózza fel. A tintafolt ellen kipróbálhatja a WD40-et is.

Borfolt szőnyegenFehérbor és só
• Nincs annál rosszabb, mint amikor vörösbor folyik a fehér szőnyegre. De van remény! Amíg a vörösbor még nedves, öntsön rá egy kis fehérbort, hogy feloldja a színt. Ezután szivaccsal és hideg vízzel tisztítsa meg a foltot. Szórja meg a felületet sóval, majd várjon úgy 10 percet. Végül az egészet porszívózza fel.

• Őlustasága meccsnézés közben kiborította a zsíros chipset a szép fehér szőnyegre? Mielőtt még megölné érte, keverjen össze 1 rész sót 4 rész 70%-os alkohollal, és erősen dörzsölje meg vele a zsírfoltot, vigyázva, hogy a szőnyeg szálirányának megfelelően dörzsöljön. Még jobb, ha mindezt magával a bűnössel végezteti el!

Borotvahab
Ha a gyermeke netán egy kis gyümölcslevet öntött a szőnyegre, minden jóvátehető némi borotvahabbal. Itassa fel a foltot, nedvesítse meg egy vizes szivaccsal, spricceljen rá egy kis borotvahabot, majd törölje tisztára egy nedves ruhával. Ugyanezt a technikát alkalmazhatja ruháin is a kisebb szennyeződések ellen: a borotvahab eltávolítja azt a reggeliről maradt foltot, melyet egy gyors fürdőszobai szemle alkalmával fedezett fel magán.

Ecet
Ecettel sokféle szennyeződést eltávolíthat a szőnyegekről:
• A világosabb foltokat dörzsölje meg fél pohár ecet és 2 evőkanál só oldatával. Hagyja, hogy megszáradjon, majd porszívózza fel.
• A nagyobb vagy sötétebb foltok ellen tegyen még 2 evőkanál bóraxot a keverékhez, és használja ugyanezen a módon.
• Kemény, beletaposott sárhoz vagy egyéb szennyeződéshez keverjen össze egy evőkanál ecetet egy evőkanál keményítővel, és egy száraz rongy segítségével dörzsölje bele a foltba. Hagyja állni két napig, majd porszívózza ki.
• Készítsen folteltávolító spray-t: egy szórófejes üveget töltsön meg 5 rész vízzel és 1 rész ecettel. Egy másik üvegbe tegyen 5 rész vizet és 1 rész nem habzó szalmiákszeszt. Itassa át a foltot először az ecetes oldattal. Hagyja rajta pár percig, majd tiszta, száraz ruhával alaposan törölgesse meg. Ezután szórjon rá a szalmiákszeszes oldatból, és itassa fel. Ismételje, amíg a folt el nem tűnik.
 

Számtalan más háztartási szer bevethető a takarítás során. Ha pedig szagtalanításra is szorul a szőnyeg, itt a segítség.

Vote it up
532
Tetszett?Szavazzon rá!