Kilenc trükk fáradtság ellen

Nem aludt jól éjjel? Kövesse tanácsainkat, és könnyedén átvészelheti a napot. Nem is hinné, hogy az is segít, ha...

Hitesse el magával, hogy nem is fáradt
A Journal of Experimental Psychology című szaklapban megjelent cikk arra figyelmeztet, hogy a fáradtságon való kesergés csak súlyosbítja a helyzetet! Ezt a következő kutatással támasztják alá: 164 önkéntest kérdeztek meg, hogyan aludtak előző éjszaka. Az interjút vizsgálat követte, amely során a részt vevő önkéntesek előző esti alvásának minőségét állapították meg egy nagyon komolynak tűnő gép segítségével – legalábbis ezt mondták, a szerkezet azonban, mint ahogy a vele végzett vizsgálat, valójában csak álca volt. Így viszont meg tudták figyelni, hogy attól függetlenül, hogy ténylegesen hogyan aludtak előző este, csupán a közölt eredmény hatására valóban koncentráltabbak voltak és jobban teljesítettek a szellemi feladatokban azok, akiknek azt állították, hogy az előző esti alvásuk az átlagnál jobb minőségű, pihentetőbb volt. Azok azonban, akiket rosszabb eredményekkel szembesítettek, a szellemi kihívásokban is rosszabbul teljesítettek!

Felejtse el a szundi funkciót
– A legrosszabb döntés, amit az alvásmegvonással küzdők tehetnek, hogy a nagykönyvben megírt 8 óra alvás elérése érdekében reggel ébredés után csak azért is bent maradnak az ágyban – mondja Chad Ruoff, a Stanford Egyetem alvásközpontjának professzorasszisztense. Az elnyújtott ébredezés kizökkenti a szervezetet a ritmusából, amelynek este fogja a kárát látni, amikor emiatt nehezebben tud majd elaludni!

Oda kell figyelni, hogy mit eszik
„Hiába nehéz ellenállni egy szalonna, egy tojás, egy sajtos szendvics vagy épp egy csokis muffin vonzerejének, ha enged a csábításnak, könnyen pórul járhat! – figyelmeztet a FitnessMagazine.com. – A zsíros ételek emésztése nagyon sok energiával jár, az édességeknek és a feldolgozott szénhidrátoknak köszönhetően pedig először az egekbe szökken, majd leesik a vércukorszint.” Keressen inkább teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket és minél több fehérjét: párosítson például zabkását gyümölccsel!

Egy ideig csináljon valami mást
Több mint egy órája dolgozik feszített tempóban? Ideje, hogy szünetet tartson és sétáljon, de legalábbis lazítson egyet. Nézzen meg egy műsort a tévén, ugorjon le a postáért. Ha rendszeresen kis pihenőkkel megszakítja a folyamatos munkát, az növeli az éberséget – magyarázza Matthew Edlund orvos.

Reggel segíthet a kávé
– A koffein valóban segíthet az alvásmegvonással küzdőknek ébernek maradni – állítja Timothy Roehrs, a detroiti Henry Ford Kórház alvászavarokat kutató központjának munkatársa. Azonban vigyázzon, a szervezet hozzászokik: ha egy rendszeresen kávét fogyasztó keveset alszik, egyre nagyobb adag koffeinre lesz szüksége, hogy megfelelő éberséget érjen el.

Álmatlanságtól szenvedő nőA délutáni kávét ellenben kerülje
A koffein a szervezetből 8-10 óra alatt ürül csak ki, ami azt jelenti, hogy a délben fogyasztott kávé még este 8-10-kor is hathat. Ha nem akar emiatt álmatlanul feküdni az ágyban, ebéd után már ne igyon koffeintartalmú italt!

Mozduljon ki!
Fáradtan edzeni?! – Ellentmondásosnak tűnhet, pedig a testmozgás, ha csak egy kis sétáról van is szó, serkenti az éberséget, a napsütés pedig természetes lökést ad a szervezetnek – magyarázza Jeffrey Durmer, az atlantai FusionSleep központ vezető orvosa. A napsütés ugyanis csökkenti a melatonin, tehát az álmosságért felelős hormon termelését.

Vezetés előtt pihenjen
Fáradtan vezetni különösen kockázatos vállalkozás! A New York-i Egyetem alvászavarokkal foglalkozó szakértője, Joyce Walsleben vezetés előtt „power nap” („erőalvás”) technikát ajánlja a sofőröknek, amely során az ember éppen kipihenheti magát, de nem szenderedik mély álomba. Különösen vigyázzon, ha kora délután kell kocsiba ülnie: – Délután 1-2 óra felé kalandozik el legkönnyebben az ember – figyelmeztet a szakember.

Kerülje a túl intenzív testmozgást
Való igaz, a rendszeres testmozgás jó alváshoz is vezet – de ha egy kialvatlan éjszaka után túlzásba viszi az edzést, az könnyen sérüléssel járhat! – Ha kialvatlan, adjon alább a szokásos elvárásoknál, vegyen vissza az edzés intenzitásából és időtartamából egyaránt! – tanácsolja Shawn Youngstedt, a columbiai South Carolina Egyetem munkatársa.

Vote it up
292
Tetszett?Szavazzon rá!