Kipróbált szőnyegtisztítási praktikák

Ne pánikoljon be, ha foltos lesz a szőnyeg! Íme, a megoldás a hét leggyakoribb esetre

Mindig érdemes előbb próbát tenni a tisztító megoldással a szőnyeg egy kevésbé látványos részén, mielőtt nekilátna a folttisztításnak. Bármi is került a szőnyegre, kezdje azzal, hogy olyan sokat felitat belőle, amennyit csak lehet egy fehér papírtörlő kendővel, mielőtt a kiválasztott tisztítási módszerhez folyamodna! Fontos, hogy soha ne dörgölje a szőnyeget, ezzel csak még mélyebbre juttatja, a szőnyeg rostjai közé a szennyeződést!

Borfolt
A vörösborfoltokkal a lehető leggyorsabban kezdjen valamit – mivel ha állni hagyja, akkor a folt viszonylag gyorsan lilává változik, és szinte lehetetlen lesz eltávolítani! Öntsön közvetlenül a foltra fehér bort; hideg vízzel nedvesítsen meg egy rongyot, és itassa fel vele a bort! Egy másik megoldás az, hogy alaposan szórja meg asztali sóval az érintett területet; majd hagyja megszáradni azt a porszívózás előtt!

Tintafolt
Fújja be a foltot WD-40-nel! Hagyja állni 15 percig, majd meleg vizes, mosogatószeres ronggyal törölgesse át! Ha ez a módszer nem működik, akkor próbálja meg izopropil-alkoholba mártott ronggyal!

Zsír- és olajfolt
Szórja meg a foltot sóval, szódabikarbónával vagy kukoricakeményítővel! Ne Dörgölje bele, hanem hagyja rajta néhány órán át, majd porszívózza fel a szőnyegről!

Gyümölcslé
Lágyan dolgozzon bele egy kevés borotvahabot a foltba, aztán törölje le nedves szivaccsal!

Kávé vagy tea
Meleg víz és fehérecet fele-fele arányú keverékét használja szivaccsal, majd itassa fel a foltot nedvszívó papír törlőkendővel, és törölgesse tisztává a területet!

Állati vizelet
Érzi a szagát, de mégsem látja, hogy hol van? Vegyen vagy kérjen kölcsön UV-lámpát! A vizeletfoltok az ultraibolya fény hatására világítani fognak a sötétben. Mészkő krétával rajzolja körbe a foltokat! Itassa fel alaposan, és kezelje a kisállatboltokban beszerezhető speciális enzimtisztítóval, vagy egy „biológiai” mosószerrel!

Sárfolt
Engedje a sarat teljesen megszáradni a szőnyegen, és egy kefés fejű porszívóval alaposan porszívózza fel! Ha még mindig látszik a folt, akkor locsolja be szódavízzel, és törölgesse át tiszta ruhával! Ismételje a műveletet mindaddig, amíg a folt teljesen el nem tűnik!
 

Ismerjen meg további olcsó szőnyegtisztító anyagokat és módszereket!

Vote it up
275
Tetszett?Szavazzon rá!