Kiránduljon az egészségéért

A túrázás javítja az erőnlétet, fogyaszt, ráadásul szellemileg is felfrissít. Azonban nem árt az elővigyázatosság

Csak akkor vágjon neki a természetnek, ha már biztos benne, hogy könnyedén, megerőltetés nélkül le tud sétálni legalább 6-8 kilométert. Ha elég fittnek tartja magát, jöhetnek a dimbek-dombok – ne ijedjen meg a felfelé úttól, valójában lefelé lesz nehezebb menni! Ha nincs is rá feltétlenül szüksége, akkor is vigyen magával egy hátizsákot, hogy szokja a plusz súly érzését – ráadásul bármikor jól jöhet.

A rövid túrákhoz szinte bármelyik bejáratott, kényelmes cipő megfelel, csak legyen erős és fogja rendesen a bokáját. A hosszabb kirándulásokhoz azonban már jobb, ha kirándulóbakancsot húz – ezt mindenképpen szakboltban vásárolja, és a választáshoz kérje az eladó segítségét! Öltözzön rétegesen és készüljön fel minden lehetőségre: kerüljön a hátizsákba esőkabát és plusz pulóver, hogy megvédje a váratlanul érkező záporoktól és a szeszélyes hőmérséklet-változástól. Ha vadászterületen túrázik, viseljen világos színű ruházatot.

Magától értetődő, de nem hiányozhat a listáról: ha egy párórásnál komolyabb kirándulást tervez, vigyen magával ételt és italt is! Miközben dombra fel-dombról le sétálgat, szervezete 300 kalóriát éget óránként, valamint könnyen ki is száradhat. Igyon 1-1,5 deci vizet körülbelül húszpercenként, illetve növelje az adagot, ha meleg van és nagyon izzad.

Nagyon fontos: ügyeljen a kullancsokra! Vegyen sapkát, hosszú ujjú pólót és hosszú nadrágot, a nadrág szárát tűrje be a zokniba, cipőfűzőjét húzza szorosan meg. Válasszon világos színű ruhákat, azokon könnyebb észrevenni egy lopakodó kullancsot, és használjon kullancsriasztót – indulás előtt fújja be vele ruháit is. Rendszeresen nézze át öltözékét, majd a kirándulás utáni este egész testét, de alaposan!

Ha kullancsot talál magában, azonnal szedje ki – ne is húzza az időt azzal, hogy elijeszteni próbálja olajjal, alkohollal vagy sóval. Legjobb, ha van kullancskanala, de a célnak megfelel egy szemöldökcsipesz is: bőréhez minél közelebb kapja el az állatot, és óvatosan húzza ki. Vigyázzon, hogy ne nyomja össze, mert akkor kieresztheti a váladékát; igyekezzen egyben kihúzni. Ha sikerült, fertőtlenítse a sebet.

Lehetőség szerint a kullancsot egy jól zárható üvegben tartsa meg! Ha ugyanis kullancstól származó betegség tüneteit kezdi produkálni (fejfájás, a seb körül sötét folt kialakulása és egyéb szokatlan szimptómák), segíti a betegség diagnózisát. Ebben az esetben minél hamarabb forduljon orvoshoz, a Lyme-kórt és a többit a lehető leggyorsabban el kell kezdeni kezelni.

Ne feledje: a természetet tisztelni kell! Ne szemeteljen, ne tapossa feleslegesen le a növényeket, ne zavarja meg az állatvilágot. Ugyanakkor saját magára is ügyeljen: ne igyon nem tisztított vízből, ne vállalja túl magát, mindig menjen biztosra. Ha messze a lakott környezet, nem árt, ha tisztában van az elsősegélynyújtás alapjaival.

Remek túratippeket talál itt, itt, illetve itt és itt is.

Vote it up
298
Tetszett?Szavazzon rá!